Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski a demis un înalt responsabil al armatei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis luni un înalt responsabil al armatei, care a fost acuzat de un alt comandant de incompetenţă şi abuz de putere în plină invazie a Rusiei în ţară, transmite France Presse.

"Am decis să îl înlocuiesc pe comandantul forţelor comune ale forţelor armate ucrainene, generalul-locotenent Iuri Sodol, cu generalul de brigadă Andrii Gnatov", a declarat Zelenski pe Telegram.

Preşedintele nu a precizat motivele demiterii comandantului, dar aceasta vine după criticile unui comandant al celebrei brigăzi Azov, cunoscută pentru legăturile sale cu cercurile ultranaţionaliste.

Acest comandant, Bogdan Krotevici, a declarat luni dimineaţă că a depus o plângere la serviciile de securitate ucrainene (SBU), solicitând o anchetă asupra lui Sodol.

Potrivit presei ucrainene, Krotevici îl acuză pe Sodol de incompetenţă care a dus la moartea unor soldaţi ucraineni şi la eşecuri pe linia frontului.

Armata ucraineană, în dificultate

Armata ucraineană se află în dificultate de la eşecul contraofensivei sale din vara anului 2023, trupele ruse cucerind în fiecare săptămână noi sate în estul şi sudul ţării, fără a face progrese reale.

La începutul lunii mai, armata rusă a lansat, de asemenea, o ofensivă terestră în regiunea Harkov (nord-est), cucerind mai multe oraşe înainte de a fi frânată de întăririle trimise de Kiev.

La rândul ei, armata ucraineană suferă de o lipsă de recruţi din cauza mobilizării lente şi de o lipsă de arme din cauza întârzierilor în livrarea ajutoarelor occidentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE