Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viitorul UE, prin ochii tinerilor: schimbările climatice și reglementarea rețelelor de socializare, printre subiectele de interes

Alegerile pentru Parlamentul European din această vară vor fi pentru mii de tineri din țările Uniunii Europene primul exercițiu electoral la care vor putea să participe. Prin urmare, la dezbaterile dintre principalii candidați pentru șefia Comisiei Europene, organizate la Bruxelles, au fost invitați mai mulți tineri. Ei au avut ocazia să audă din prima sursă care sunt politicile promovate de cele mai mari grupuri parlamentare. La dezbateri au participat candidații promovați de stânga europeană, grupul Renew Europe, cel al socialiștilor, al popularilor europeni și de către grupul verzilor.

Alegerile europene: ce își doresc tinerii

Discuțiile politice de la Bruxelles au fost urmărite de unii spectatori speciali. Este vorba de tineri care vor vota pentru prima dată. Mulți dintre ei au avut chiar ocazia să adreseze întrebări candidaților. Și chiar dacă alianțele cu partidele de extremă dreapta au fost unul dintre subiectele grele dezbătute de candidați, tinerii au cerut clarificări și în privința subiectelor care îi interesează în mod direct.

Aleksandra Walczak, jurnalistă din Polonia: „Securitatea, cred, a fost cea mai importantă și cel mai emoționant subiect pentru fiecare candidat”.

Carlo Millino, student din Italia: „Voi alege două subiecte. Primul ține de schimbările climatice. Apreciez răspunsurile lui Gozi de la Renew Europe, pentru că a spus ceva la care nu mă așteptam. I-am apreciat foarte mult răspunsurile și deschiderea. Iar a doua temă este migrația. În acest caz, am apreciat foarte mult răspunsurile lui Schmidt, pentru că a fost corect”.

Tinerii spun că au deja o idee clară despre candidatul lor preferat.

Jakob Wind, student din Danemarca: „Îmi place în mod deosebit Ursula von der Leyen. Cred că a făcut o treabă bună în ultimii cinci ani. Așa că sper să o văd și în următorii cinci ani în funcția de președinte al Comisiei”.

Ioannis Afxentiou, student din Cipru: „Cel mai mult îmi place candidata Verzilor, deoarece a șinut cont de faptul că avem probleme importante cu care ne confruntăm și că trebuie să ne învingem teama cu soluții, nu cu discursuri extremiste”.

Ninette Vertongen, studentă din Belgia: „Sunt foarte entuziasmată din perspectiva viitorului. Dacă (politicienii n.r.) vor schimba cu adevărat lucrurile sau dacă doar vorbesc și nu fac nimic, pentru a preveni prezența tinerilor pe TikTok. TikTok nu este un loc benefic pentru sănătatea ta mintală”.

Tinerii care vor participa pentru prima dată la alegerile europene speră să-și convingă colegii să implice activ și să voteze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE