Guvernul face zid în jurul vicepremierului abilitat pe reforma companiilor de stat, Dragoș Anastasiu. Nepus vreodată sub acuzare, Anastasiu a recunoscut în instanță că, în trecut, a dat mită 8 ani la rând pentru a-și proteja una din firme de efectele neregulilor găsite de către o inspectoare ANAF.
Deși inclusiv un partid de guvernare cere demiterea acestuia, Executivul susține că circumstanțele acestui caz nu au nicio legătură cu funcția și atribuțiile pe care le deține în momentul de față fostul om de afaceri, în timp ce Anastasiu se apără la rândul său.
„Vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluționat prin Hotărârea 1258/2023. Singura sa calitate a fost aceea de martor. A fost audiat în această calitate de procurori și judecători care nu au considerat că sunt întrunite condițiile pentru schimbarea acestei unice calități. Dosarul penal s-a încheiat prin hotărâre defintivă”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Dogioiu, pe un grup de comunicare cu presa.
Anastasiu se apără: „Nu am fost anchetat, am fost martor într-o practică toxică”
Dragoș Anastasiu susține într-un mesaj pe Facebook că în acest dosar a avut doar calitatea de martor, nu denunțător, pentru că denunțătorul a fost asociatul la firma care a avut acele probleme în urma controlului ANAF. Acesta susține că acea practică de șantaj din partea unui angajat ANAF este una prea bine cunoscută de antreprenori, la acele vremuri. Este vorba de perioada 2009, când în urma unei solicitări de rambursare de TVA un control ANAF a găsit nereguli în ștatele de plată ale unei firme controlate de Anastasiu. Astfel, pentru a-și proteja firma de o posibilă închidere și de plata unor amenzi, Anastasiu a fost de acord să dea o mită mascată care a fost plătită timp de 8 ani, sub forma unui contract de prestări servicii către un angajat ANAF și care a fost denunțată după această perioadă de către asociatul său.
„În spațiul public au apărut informații despre implicarea mea într-un dosar de corupție care viza mai mulți funcționari ai ANAF.
Pe scurt: În dosar am fost martor, nu denunțător. Nu a existat nicio acțiune împotriva mea, nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic, iar în dosar au fost implicate și alte societăți comerciale care au fost în aceeași situație. Nu am avut niciodată nicio condamnare penală.
Context: Unul cunoscut, din păcate, de prea mulți antreprenori, mai ales în vremurile acelea de acum 15-17 ani. Unii funcționari ai statului român care presau și chiar șantajau firmele, “recomandând” soluții de tip contract de consultanță cu o firmă pusă pe tavă de funcționar pentru a corecta așa-zisele nereguli descoperite în urma controalelor.
Când, fiind antreprenor, gestionezi mai multe companii care, la rândul lor, sunt conduse de manageri, este imposibil să ai informații la zi și amănunte despre toate operațiunile în derulare. Dar atunci când ai informațiile complete, trebuie să acționezi corect și în spiritul legii. Asta este ceea ce am făcut eu.
Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți antreprenori să găsească curajul să nu accepte niciodată presiuni de tipul celor la care mulți dintre noi am fost supuși.
Sunt astăzi în Guvernul României și pentru că nu vreau ca alți antreprenori români să mai fie subiectul unui astfel de abuz de putere din partea unor angajați ai statului care ar trebui să lucreze în beneficiul oamenilor, nu împotriva lor.”, a precizat acesta pe pagina sa de Facebook.
PSD îi cere demisia
În momentul de față, i se cere demisia, inclusiv de către reprezentanți PSD, printre care și senatorul Daniel Zamfir care susțin că din punct de vedere moral, Anastasiu nu ar mai trebui să fie în Guvern. Doar că, executivul, prin vocea purtătoarei de cuvânt, Ioana Dogioiu, susține că în momentul de față, nu există nicio legătură între circumstanțele acestui caz și calitatea de vicepremier și atribuțiile pe care acesta le are în momentul de față, cea de vicepremier însărcinat cu reforma primăriilor de stat. Cu toate acestea, se pune problema moralității menținerii unei persoane care deși nu a fost pusă sub acuzare sau condamnată, a agreat să dea mită unei persoane atâția ani de zile, tocmai în această perioadă în care are în atribuții reorganizarea companiilor de stat. unul dintre elementele care ar trebui să ducă la reforma întregului sistem, la reducerea deficitului bugetar prin eliminarea sau reducerea unor cheltuieli bugetare
Rămâne de văzut care vor fi argumentele menținerii în funcție al acestuia, deoarece și reprezentanții opoziției, în frunte cu George Simion așteaptă să i se ceara demisia lui Dragos Anastasiu în perioada următoare și să se pună mai multă presiune pe Guvern pe această problemă provocată de o situație mai veche a vicepremierului în exercițiu.