Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vara a venit cu o vacanță de cinci zile pe litoral. Ziua copilului și Rusaliile, sărbătorite pe plajă

Vara a început deja pe litoral. Zeci de mii de turiști s-au bucurat de mare și de soare în stațiuni. Vremea a fost perfectă pentru plajă, cu 25 de grade Celsius în aer, numai bine pentru o primă sesiune de bronz. Vacanța este abia la început, iar autoritățile se așteaptă ca în aceste zile să ajungă la mare peste 70 de mii de oameni.

Vacanța la mare a început cu surprize și pentru cei mici. De ziua lor, copiii au avut parte de activități speciale pentru ei atât pe plajă cât și la piscine.

Pentru mulți dintre copilași, vacanța la mare a fost cadoul perfect. David este din București și a venit la mare împreună cu părinții și fratele mai mic, iar tot ce își dorește este să se bălăcească în mare cât e ziua de lungă. 

”Mă distrez, să intru în apă, să petrec cu fratele meu, să mergem la fotbal că e un concurs organizat”, a spus David. 

Pentru majortatea turiștilor e prima vacanță la mare din acest an. 

”E suprinzător de frumos, nu mă așteptam să prindem o vreme așa de frumoasă, am făcut-o pentru cei mici cu 1 iunie”, a precizat o turistă. 

70 de mii de oameni sunt ateptați în aceste zile în stațiuni susțin agenții de turism care se așteaptă la un sezon estival mai bun ca cel de anul trecut. 

Corina Martin, agent turism: ”Am fost ușor temători având în vedere situația anului trecut când toate destinațiile românești au avut de pierdut, dar eu cred că vom reuși să ajungem la sfârșitul acestui sezon cu cifre egale cu anul 2019 pentur că a fost un an de record.”

Cât costă o vacanță pe litorualul românesc în 2023

Prețurile, de extrasezon, se păstrează la fel ca cele de anul trecut susțin hotelierii și operatorii de plaje. În Mamaia, cea mai ieftină cameră costă 135 un hotel de trei stele fără mic dejun și poate ajunge până la 560 de lei pe noapte la patru stele cu totul inclus, în timp ce la Eforie, Venus, Saturn sau Olimp, cea mai ieftină cameră costă aproximativ 100 de lei pe noapte fără mic dejun și ajunge până la 240 de lei la până stele cu mic dejun. Turiștii consideră că prețurile sunt destul de piperate, mai ales pentru luna iunie. 

”Patru nopți, o să mă coste vreo 900 de euro ceea ce e mult. (Reporter: Față de alte destinații?) În italia sau în Grecia e apa mai frumoasă, pentru 200 de euro pe care i-aș plătit mai mult în altă țară cred că aici e mult prea mult”, a spus o turistă. 

”Pentru iunie, sezlongul 50 de lei e foarte mult după părerea mea, luna viitoare poate mergea prețul ăsta”, a menționat o turistă. 

Reporter: ”Cât este porumbul?”

Turistă: ”20 de lei bucata.”

Reporter: ”Cum vi se pare?” 

Turistă: ”Foarte scump, dacă negociați îl luăm la 10, dacă negociem, luăm patru bucăți la 10 lei.”

Reporter: ”Ați făcut un calcul cât vă costă vacanța? 

Turist: ”Nu facem calcule, important e să ne simțim bine, nu avem voie cu calcule că ne doare capul.”

Pentru bugetul de vacanță trebuie să luați în calcul că pe litoral se achită taxa de stațiune. Trei lei pe zi la Eforie, cinci lei la Mangalia și 1% din valoarea sejurului la Mamaia. Tot la Mamaia, o parte din parcările cu plată, cele din centrul stațiunii, din zona cluburilor și zona de promenadă devin zona 0 pentru care se percepe o taxă de patru lei pe oră, față de un leu cât este în alte zone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE