Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

USR depune moțiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode

Publicat de: Euronews

USR depune moțiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode. USR îi cere președintelui Klaus Iohannis să își precizeze de urgență poziția față de menținerea ministrului Bode „într-o funcție publică de nivel înalt”, în urma acuzațiilor de plagiat în cazul tezei de doctorat, potrivit deputatului Ionuț Moșteanu.

Ionuț Moșteanu, deputat, vicepreședinte USR: „USR îi cere președintelui Klaus Iohannis să își precizeze de urgență poziția față de menținerea într-o funcție publică de nivel înalt a unui plagiator dovedit dincolo de orice dubiu. Atâta vreme cât tace, Klaus Iohannis este complice direct și împarte responsabilitatea pentru rușinea pe care Bode o cauzează aceste țări”.

USR a lansat, de asemenea, site-ul bodedemisia.ro, unde românii pot să îi trimită un mail ministrului Bode și să îi ceară demisia.

În urmă cu cinci zile, suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode s-au confirmat în mare parte, potrivit comunicatului Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, instituție care a reanalizat lucrarea ministrului de Interne. Universitatea a solicitat atunci retragerea lucrării.

„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate. În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia îi solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se arată într-un comunicat al UBB.

Reacția ministrului Lucian Bode, în urma anunțului făcut de Universitatea Babeș Bolyai

„Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrări redactate în 2018 folosind norme actualizate în 2020-2022”, a spus pe Facebook Lucian Bode.

Bode a mai precizat că se va adresa instanței „pentru că este singura cale corectă și legitimă pentru a tranșa acest caz”.

În consecință, Tribunalul Sălaj a programat, pe 17 ianuarie, primul termen în procesul pe care Lucian Bode l-a intentat Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca în contextul reanalizării tezei sale de doctorat.

Reacția Guvernului la plagiatul lui Lucian Bode

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, miercuri, referitor la decizia Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai privind teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, că este vorba de o situaţie care se tranşează în instanţa de judecată şi nu se poate pronunţa înainte de un verdict, menţionând că, la fel ca şi în orice alte cazuri, premierul României cere respectarea legii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE