Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană și Macedonia de Nord semnează un acord pentru supravegherea granițelor

Publicat de: Euronews

Macedonia de Nord va primi de la Uniunea Europeană un ajutor financiar de 80 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice. Anunțul l-a făcut șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a precizat că pachetul destinat țărilor din Balcanii de Vest se ridică la 500 de milioane de euro.

Premierul macedonean a notat, la rândul său, că Europa este mai unită din cauza actualei crize energetice și economice provocate de conflictul din Ucraina.

Acord pentru supravegherea granițelor

Guvernul Macedoniei de Nord și Uniunea Europeană au semnat un acord de cooperare pentru supravegherea granițelor, ce vizează Agenția pentru Poliția de Frontieră a UE. Președintele Comisiei Europene, care se află într-un turneu de 4 zile în Balcani, a sugerat că eforturile Macedoniei de Nord de a se apropia de familia UE dau roade.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Procesul de negociere ia avânt și se derulează foarte bine, în sfârșit, și pe limba dumneavoastră. V-am promis că vom obține semnarea acordului de Frontex, traducerea lui în limba macedoneană, fără note de subsol, fără asteriscuri, pe picior de egalitate cu toate cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Și ne-am ținut de cuvânt.”

În turneul său, Ursula von der Leyen speră să consolideze cooperarea Frontext cu Balcanii de Vest pentru a îmbunătăți securitatea la granițele externe ale UE. Agenția desfășoară deja operațiuni comune cu țări din regiune, care se află pe ruta de imigrație ilegală din Balcani. În tot acest timp, peste 25 de mii de migranți sunt blocați la granița dintre Grecia și Macedonia de Nord

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE