Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un portavion pentru drone va fi construit la Galați pentru Marina Portugheză. Șantierul Damen are în portofoliu mai multe nave militare destinate statelor membre NATO

Un portavion pentru drone va fi construit în România, la șantierul Damen din Galați. Nava multifuncțională va avea o lungime de 107 metri și va fi înzestrată cu un sistem care să lanseze drone și elicoptere fără pilot, precum și ajutorul în caz de urgență, în plus fată de operațiunile de siguranță maritimă și de sprijin naval. Portavionul va fi destinat Marinei portugheze.

Viitorul portavion pentru drone va fi dotat cu laboratoare și spații de cazare, punte de zbor de 94x11 metri și hangare pentru UAV, punte de marfă de 650 metrii pătrați și un spațiu pentru 12 containere. Contractul a fost semnat de Contraamiralul Jorge Pires și de Directorul General al Damen Shipyards Group, Jan Wim Dekker. Proiectul este rezultatul unui proces de licitație europeană și este finanțat de Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) a Uniunii Europene

Nava construită de Damen va avea și o rampă pentru UUV (vehicule subacvatice fără pilot) și USV  (vehicule de suprafață fără pilot), precum și o punte de zbor de 94x11 metri și hangare pentru UAV (vehicule aeriene fără pilot).

Șantierul naval de la Galați este singurul din țară care în ultimele decenii a construit nave militare, având deja în portofoliu în jur de 40 de nave militare și nave speciale, destinate unor țări NATO sau unor parteneri ai Alianței.

Șantierul Damen din Galați construiește mai multe nave în prezent

Potrivit publicației „Viața liberă”, în prezent, în SN Damen se află în curs de construcție o navă de tip Combat Support Ship (CSS) ”Den Helder”, destinată destinată Forțelor Navale Regale Olandeze. Nava este una dintre cele mai mari nave militare construite vreodată în România, fiind devansată doar de nava de tip Joint Support Ship (JSS) "Karel Doorman", construită tot la Galați, tot pentru Forțele Navale Regale Olandeze.  De asemenea, în șantierul naval de la Galați se află în curs de realizare și două corvete Forțelor Navale Pakistaneze. Marina portugheză mai are  două nave în serviciu construite de Damen. Acestea sunt fregatele multifuncționale NRP Bartolomeu Dias și NRP D. Francisco de Almeida, din clasa Bartolomeu Dias, cu o lungime de 122 de metri. Ambele nave au servit inițial în Marina Regală Olandeză (ca fregate din clasa Karel Doorman) înainte de a fi supuse unui program substanțial de modernizare de către Damen și agenția olandeză COMMIT (Command Materiel and IT).

Din rândul statelor membre NATO, merită amintit că în 2023 Turcia a lansat primul său portavion cu drone, TCG Anadolu. Nava are o lungime de 231 de metri și poate lansa aeronave ușoare, drone militare și până la 94 de vehicule, inclusiv 13 tancuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE