Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou incident deasupra Mării Negre între un avion rusesc și o dronă americană

Confruntările din ultima vreme dintre avioanele rusești și dronele americane și-au mai consumat un episod. De această dată, incidentul a avut loc chiar deasupra Mării Negre, unde un avion Suhoi Su-30 al armatei Ruse a interceptat o dronă americană MQ-9 Reaper. Anunțul a fost făcut chiar de armata rusă și a fost preluat de agenția Tass.

"Pe 5 august 2023, mijloacele rusești pentru controlul spațiului aerian situat deasupra Mării Negre au descoperit o țintă aeriană care se apropia de frontiera de stat a Federației Ruse. Pentru identificarea țintei aeriene și pentru a preveni încălcarea spațiului aerian rusesc, a fost ridicat de la sol un avion de vânătoare Su-30SM, parte a forțelor aflate în serviciul pentru apărarea antiaeriană. Echipajul avionului rusesc a identificat ținta ca fiind o dronă de cercetare de tip MQ-9A Reaper, aparținând Forțelor Aeriene ale SUA", se precizează în respectivul comunicat.

Incidente frecvente între avioanele rusești și dronele americane

Presa rusă citează surse militare, care au menționat că, la apropierea avionului, drona și-a schimbat cursul și s-a îndepărtat de granița Rusiei. De această dată "nu s-a depășit linia roșie".

Câteva incidente au avut loc în ultimele luni între avioanele rusești și dronele americane

Pe 14 martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper a căzut în Marea Neagră după ce a fost lovită de un avion rusesc Suhoi Su-27. Rușii au precizat, la acea vreme, că avionul de vânătoare nu a folosit armamentul din dotare și că drona a căzut pentru că ar fi făcut o manevră prea bruscă.

Pe 22 martie, echipajul de pe acel avion rusesc a fost premiat de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, pentru că a împiedicat ca drona americană să încalce granițele unei zone temporar închise de deasupra Mării Negre.

Pe 23 iulie a mai avut loc un incident. În spațiul aerian al Siriei, un avion de luptă rusesc a tras cu rachete de semnalizare și a avariat serios o dronă americană MQ-9 Reaper, care s-a ales cu elicea stricată, însă nu a căzut.

Pe 7 iulie, armata SUA a precizat că rușii au hărțuit o dronă MQ-9 Reaper, care desfășura o misiune în Siria. Aceasta a reușit totuși să-și ducă misiunea la capăt și să elimine un lider al ISIS.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE