Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un fost comandant al IPJ Constanța și alți 3 polițiști nu pot justifica averi de 1,3 milioane lei

Patru poliţişti, printre care se află şi un fost comandat al IPJ Constanţa, nu pot justifica cu documente obţinerea de venituri în cuantum total de 1,3 milioane de lei, transmite Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au constatat existenţa unei diferenţe nejustificate de 111.593 lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către Ciprian Decean, funcţionar public cu statut special în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia. În acest caz a fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia.

Veniturile nu corespund cu averile

ANI a mai constatat existenţa unei diferenţe nejustificate de 454.614 lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către Gheorghe Butur, funcţionar public cu statut special - agent de poliţie în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj - Poliţia Municipiului Gherla. A fost sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Cluj.

De asemenea, ANI a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 344.132 lei între averea dobândită şi veniturile realizate de Constantin Dancu, fost inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Cazul acestuia va ajunge la Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Constanţa.

Totodată, Ion Doinel Lefter, funcţionar public în cadrul Poliţiei Locale Sector 2, nu poate justifica suma de 445.632 lei prin veniturile realizate. 

Fals în declaraţiile de avere în cazul unor poliţişti

În luna februarie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat parchetele sau instanţele în cazul a şase foşti sau actuali poliţişti, unii dintre ei având funcţii de conducere în MAI, pentru averi nejustificate şi nedeclararea veniturilor obţinute din jocuri de noroc.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Timişoara, după ce au constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 99.104 lei între averea dobândită şi veniturile realizate de către Sorin Bărdan, poliţist în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) cu privire la săvârşirea de către Sorin Bărdan a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât acesta nu a menţionat deţinerea şi înstrăinarea mai multor autoturisme în declaraţiile de avere.

ANI a sesizat PICCJ şi în cazul lui Daniel Patrianu, şef serviciu la Direcţia Generală Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, deoarece acesta nu a declarat veniturile încasate din jocuri de noroc în cuantum de 142.617 lei.

Nu au declarat veniturile încasate din jocuri de noroc

O sesizare la PIICJ a fost depusă şi pe numele lui Silviu Costinel Nicola, inspector de poliţie în cadrul IPJ Sibiu, acuzat că nu a declarat venituri încasate din jocuri de noroc în cuantum de 40.724 lei.

Un alt caz trimis la PICCJ este cel al unui agent şef de poliţie în cadrul Formaţiunii Rutiere a Poliţiei oraşului Pantelimon - IPJ Ilfov, Ion Eliodor Epure, care nu a declarat venituri realizate din jocuri de noroc, dobânzi, dividende şi salarii în cuantum de 35.604 lei. De asemenea, poliţistul de la Rutieră nu a menţionat în declaraţiile de interese calităţile şi funcţiile deţinute în cadrul a două societăţi comerciale.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Orăştie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Ion Bogdan, fost director în cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Centrul de Formare Iniţială şi Continuă, a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât acesta nu a declarat veniturile încasate din jocuri de noroc în cuantum de 13.211 lei.

ANI a trimis o sesizare la PICCJ şi în cazul lui Adrian Florişteanu, agent de poliţie în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, întrucât acesta nu a declarat venituri încasate din jocuri de noroc în cuantum de 3.160 lei.

Și în 2020, un fost poliţist din Constanţa nu a putut justifica o avere de 141.000 de euro, iar anul trecut un fost şef de la Poliţia Rutieră din Capitală nu a putut justifica o avere de peste 100.000 euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE