Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE vrea să colaboreze cu o țară din Africa de Nord pentru producția de energie verde. ”Are resursele naturale necesare”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, susține că există mari oportunități pentru a coopera cu Africa de Nord în domeniul producţiei de energie verde, relatează agenția dpa, citată de Agerpres.

”Tunisia are resursele naturale necesare de vânt şi soare din abundenţă”, a afirmat șefa Comisiei Europene în faţa participanţilor la conferinţa asupra migraţiei organizate duminică la Roma.

Costul de producție ale energiei curate în Tunisia ar fi mai mic decât în Uniunea Europeană.

”Producerea de energie curată în Uniunea Europeană costă în cel mai bun caz 10 cenţi pe kilowatt. În Tunisia, aceasta ar putea costa mai puţin de 2 cenţi", a precizat Ursula von der Leyen, potrivit sursei citate.

În acest condiții, Tunisia are un enorm avantaj competitiv, a spus șefa Comisiei Europene.

Acord UE - Tunisia pentru a combate migrația ilegală

Premierul italian Giorgia Meloni i-a primit duminică la Roma pe liderii ţărilor mediteraneene pentru o "conferinţă internaţională", cu scopul de a extinde modelul de acord dintre UE și Tunisia pentru a frâna sosirea migranților în Europa. De asemenea, cooperarea dintre Mediterana şi Africa este discutată în contextul migraţiei.

Șefa Guvernului de la Roma a evidențiat că Italia şi Europa au nevoie de imigraţie, însă nu ar trebui să transmită semnalul că vor recompensa o imigraţie ilegală. Din acest motiv, Giorgia Meloni a afirmat că este nevoie de eforturi comune şi de o cooperare strânsă pentru a contracara traficul de imigranţi.

Recent, UE a negociat un acord în valoare de 900 de milioane de euro cu Tunisia, pentru a combate migraţia ilegală, şi un pachet de măsuri pentru această ţară din Africa de Nord.

”Vrem ca acordul nostru cu Tunisia să fie un model, un proiect pentru viitor, pentru parteneriatele cu alte ţări din regiune", a mai menționat Ursula Von der Leyen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE