Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucrainenii au dat o nouă lovitură rușilor chiar în Crimea. Serviciul Militar de Informații a dat detalii

La scurt timp după noile atacuri rusești în porturile de la Dunăre și din Odesa, ucrainenii au dat replica și au reușit o lovitură chiar în Crimeea. Serviciul Militar de Informații al Ucrainei a publicat un clip video și susține că a "distrus complet un sistem rusesc modern de rachete sol-aer de apărare antiaeriană, de tip S-400 Triumph, precum și personalul care îl deservea", format din trei militari.

Ucrainenii au distrus un sistem rusesc S-400 și personalul care îl deservea

Atacul a avut loc în jurul orei 10 dimineața, în localitatea Olenivka, din peninsula Tarkhankut, în apropierea unei plaje, după cum se observă din imaginile apărute pe rețelele de socializare, iar lovitura a provocat și distrugerea unui depozit, dar și a unui sistem de rachete anti-navă de tip Oniks, care se afla în acea zonă.

Serviciul Militar de Informații al Ucrainei a subliniat că lovitura provocată rușilor este una dureroasă, având în vedere că există un număr limitat de astfel de sisteme S-400 în armata rusă, iar efectul ar fi unul serios în desfășurarea evenimentelor.

Conform presei locale, în acea zonă se află un important centru de instrucție, iar lovitura a fost atât de puternică încât alarmele mașinilor au sunat și în orașele din apropiere, iar "explozia a fost auzită și în Feodosia". Oficialii ruși încă nu au confirmat atacul.

De multe ori, rușii au fost acuzați că folosesc sistemele S-400 chiar și în atacuri asupra civililor, iar ucrainenii s-au răzbunat.

La jumătatea lunii iulie, armata ucraineană a avariat pentru a doua oară în nouă luni podul de 19 kilometri care face legătura între Crimeea și Rusia. De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că acel pod "trebuie neutralizat", pentru a tăia calea de aprovizionare a armatei ruse pe cale terestră. Acesta a precizat că unul dintre obiectivele armatei sale este ca Ucraina să recupereze integral peninsula Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

În ultimele luni, ucrainenii au dat mai multe lovituri în Crimeea, unde a distrus câteva depozite de muniție și baze aeriene. Economia din Crimeea depinde în mare măsură de turism, însă acesta a scăzut cu 45% în 2023 față de anul trecut, potrivit publicației Komersant. În consecință, hotelierii au redus prețurile chiar la un sfert pentru a atrage turiști.

Pe lângă atacul din Crimeea, ucrainenii au mai lovit recent cu drone două nave rusești din Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE