Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina pregătește, pentru 2024, o amplă reformă a pensiilor

Ucraina pregătește, pentru anul 2024, o amplă reformă a pensiilor. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de Guvernul de la Kiev și presupune, printre altele, modificarea pensiilor minime și maxime.

De asemenea, va fi aprobată o nouă formulă de calcul a pensiilor. Scopul reformei este de a majora pensiile până la un nivel minim de 30 la sută și maxim - 50 la sută din salariul mediu.

Prin urmare, pensia minimă ar trebui să crească până la 2.361 de hrivne ucrainene (59 euro), iar cea maximă va constitui 23.610 de hrivne (594 euro). Pensia medie nu va depăși 6.000 de hrivne (151 euro).

Pentru 2024 este preconizată, de asemenea, indexarea pensiilor. Recalcularea va ave aloc în trei etape: în ianuarie, martie și iulie. Indexarea se va face în baza unei formule noi, care va ține cont de rata inflației, cuantumul salariului din care s-au plătit contribuțiile de asigurare. Astfel, cu cât vechimea în muncă și salariul este mai mare, cu atât și pensia va fi mai mare. Dacă reforma va fi aprobată, pensiile vor crește în medie cu 15-20%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE