Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

50 de grade Celsius, în Turcia, nou record de temperatură

Districtul Hassa din sud-estul provinciei Hatay a doborât pe 14 august recordul național pentru cea mai ridicată temperatură, atingând 50 de grade Celsius și depășind recordul anterior deținut de provincia estică Șırnak din 2021.

Acest record fusese deținut anterior timp de trei ani de districtul Cizre din estul provinciei Șırnak, cu 49,1°C, potrivit Duvar.

Hatay este una dintre provinciile cele mai afectate de cutremurele din 6 februarie și a fost acaparată de căldura extremă din timpul verii. În timp ce locuitorii din oraș se confruntă cu o mare lipsă de apă, oamenii trebuie să aștepte la cozi îndelungate pentru a avea acces la apă de la ONG-uri și agenții guvernamentale.

Temperaturi și cu 10 grade mai mult decât normele sezoniere

Anterior, Serviciul Meteorologic de Stat al Turciei (MGM) a anunțat că temperaturile vor fi cu 6-10°C peste normele sezoniere, cu excepția Marmara și a zonei de coastă a Mării Egee, pe parcursul săptămânii. MGM a precizat că temperaturile medii vor fi mai mari de 40°C în întreaga regiune afectată de cutremur.

După Hassa, districtul Siverek din sud-estul orașului Urfa a atins 48,5°C, urmat îndeaproape de districtul Kozan din sudul orașului Adana, cu 48,4°C.

Organizația Mondială de Meteorologie a avertizat că ar putea exista potențial noi recorduri de temperatură la nivel mondial și național, deoarece valurile de căldură intense vor cuprinde sudul SUA, Marea Mediterană, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și unele țări din Asia în timpul verii.

Cele mai recente date furnizate de către Copernicus

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE