Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia blochează navele britanice pentru vânătoarea de mine, destinate Ucrainei

Marea Britanie vrea să transfere două nave de vânătoare de mine către Marina Ucraineană, pentru a ajuta la întărirea operațiunilor maritime ale ucrainenilor în războiul cu Rusia. Numai că, deși anunțul britanicilor este oficial, direcția de comunicare a președinției Turciei a spus că va bloca aceste transferuri și nu le va permite să tranziteze apele sale teritoriale.

Turcia nu permite ca Marea Britanie să livreze Ucrainei nave pentru deminarea maritimă

Motivul ar fi acela că o astfel de tranzitare ar încălca un pact internațional privind traversarea strâmtorilor în timp de război sau de conflict armat. Navele, care sunt din categoria Sandown, ar trebui să treacă prin strâmtorile Bosfor și Dardanele.

  • Strâmtoarea Dardanele leagă Marea Egee cu Marea Marmara, iar strâmtoarea Bosfor leagă Marea Marmara cu Marea Neagră.
  • Ankara menține legături bune atât cu Kievul, cât și cu Moscova în timpul războiului.

Când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, în 2022, Turcia a apelat la Convenția de la Montreux, din 1936, blocând efectiv trecerea navelor militare pentru părțile aflate în conflict. Cu toate acestea, există scutiri pentru navele care se întorc la bazele lor de origine. Turcia, care este membră NATO, a apelat la această Convenție de la Montreux pentru a preveni escaladarea în Marea Neagră, după cum a transmis președinția.

În aceste condiții, Marea Britanie nu a oferit un răspuns prin care să găsească o alternativă de transport a acestor nave pentru deminat apele.

Regatul Unit și Norvegia vor conduce o nouă coaliție maritimă pentru a spori sprijinul pentru Ucraina. Cele două părți au semnat un acord cu Ucraina pentru a oferi sprijin pe termen lung, inclusiv privind formarea, echipamentele și în ceea ce infrastructura, pentru a consolida securitatea în Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE