Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soarta războiului din Ucraina va fi decisă în 2024, iar noul an va fi unul critic pentru Putin

Soarta războiului din Ucraina va fi decisă în 2024, iar noul an va fi unul critic pentru Putin din cauza problemelor interne din Rusia, a apreciat fostul ministru de externe ucrainean, Volodimir Ohrizko, într-o analiză publicată în The New Voice of Ukraine, cel mai important cotidian ucrainean de limba engleză.  Fostul șef al diplomației de la Kiev estimează că anul 2024 va fi unul critic pentru președintele Vladimir Putin, deoarece problemele interne din Rusia continuă să crească.

De ce 2024 va fi un an critic pentru Putin

Oficialul ucrainean reamintește că  șefa Băncii Centrale a Federației Ruse, Elvira Nabiullina, considerată până acum salvatoarea economiei ruse, a declarat într-un comunicat că rușii trebuie să se pregătescă de ceea ce e mai rău în anul 2024. Volodimir Ohrizko menționează că la Moscova au existat deja declarații oficiale în care s-a anunțat că, începând cu 1 ianuarie, prețurile la alimente (principala preocupare pentru orice familie rusă) vor crește cu 10%.

Banca Centrală a Federației Ruse a anunțat oficial că rușii trebuie să se pregătescă de rău în anul 2024.

-Volodimir Ohrizko, fost ministru de externe al Ucrainei

Putin este interesat de o încetare a focului,  dar îi este teamă să deschidă negocieri defavorabile Rusiei

Oficialul ucrainean a reamintic că pe piețele internaționale petrolul rusesc nu mai este atât de bine cotat. În opinia sa, Putin înțelege perfect consecințele asupra economiei și vieții sociale din Rusia atunci când Occidentul se solidarizează cu ucraineni și se dedică eforturilor de ajutorare a Ucrainei.

În aceste condiții, opinează Volodimir Ohrizko, liderul de la Kremlin va fi obligat de realitățile din Rusia să nu se mai gândească la continuarea războiului, ci la cum va trebui să găsească soluții pentru a nu face și mai mizerabile viețile cetățenilor ruși.

Totodată, deși presa occidental scrie că Putin este interesat de o încetare a focului,  acestuia îi este teamă să deschidă negocieri defavorabile Rusiei, ”pentru că vrea să rămână în conștiința publică drept un mare țar invincibil”, a adăugat fostul șef al diplomației ucrainene.

Putin este interesat de o încetare a focului,  dar îi este teamă să deschidă negocieri defavorabile Rusiei, pentru că vrea să rămână în conștiința publică drept un mare țar invincibil.

-Volodimir Ohrizko

La începutul acestui an asistența financiară a Statelor Unite pentru Ucraina va fi rezolvată

Volodimir Ohrizko estimează că la începutul acestui an problema asistenței financiare a Statelor Unite pentru Ucraina se va rezolva, Congresul American urmând să se reunească din nou după terminarea sărbătorilor. ”Acum americanii au început, în sfârșit, să vorbească despre confiscarea activelor suverane rusești, mai degrabă decât să le înghețe. Aceasta înseamnă cel puțin încă 260 de miliarde de dolari. Amintiți-vă că, ocolind dreptul de veto al Ungariei, Uniunea Europeană va oferi Ucrainei zeci de miliarde de euro anul viitor. Dacă combinăm toate acestea, vom obține o sumă uriașă - mai mult de 350 de miliarde de dolari. Acești bani vor permite Ucrainei să se simtă în siguranță atât pe plan intern, cât și în ceea ce privește achizițiile”, a spus Volodimir Ohrizko. El a subliniat că toate aceste realități politice creează o presiune atât de mare asupra lui Putin, încât acesta nu are altă cale de a se apăra decât să ceară un armistițiu, dar, bineînțeles, preferând în mod retoric să declare că ”doar în condițiile lui”.

Pe rețeaua Telegram, rudele bărbaților ruși trimiși pe front Ucraina cer din ce în ce mai mult întoarcerea lor acasă

Pe măsură ce se apropie cea de-a doua aniversare a conflictului din Ucraina, rudele bărbaților ruși mobilizați în Rusia cer din ce în ce mai mult întoarcerea lor acasă, informează France Presse. În ultimele luni au apărut mai multe grupuri de pe rețelele de socializare destinate rudelor soldaților mobilizați. Unul dintre ele au deschis un canal pe rețeaua Telegram numit „The Way Back Home” unde își postează mesajele de protest. Canalul are peste 38 de mii de abonați. Potrivit France Presse, activismul lor este în mare parte ignorat de presa de stat, dar este un subiect dificil pentru Kremlin, care dorește să afișeze o imagine de unitate în jurul domnului Putin înainte de realegerea sa inevitabilă la alegerile prezidențiale din martie 2024. Abonații acestui canal de Telegram spus că au fost supuși unor insulte online, din partea susținătorilor lui Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE