Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tudor Chirilă susține că democrația e în pericol. „Asistăm la o lovitură de stat”

Artistul Tudor Chirilă spune că planul pe care PSD îl vrea pus în aplicare este ca Marcel Ciolacu să ajungă în turul doi. În acest context, Ciolacu ar fi văzut ca o „sperietoare mai mică” decât Călin Georgescu. De asemenea, actorul Tudor Chirilă crede că totul arată ca ”o lovitură de stat”.

Tudor Chirilă: Asistăm la o lovitură de stat. Serios! În momentul ăsta nu mă refer la ascensiunea lui Călin Georgescu. Mă refer la procesul de renumărare a nouă milioane de voturi fără observatori. Asta e ceva fără precendent. Cred că nici Ion Iliescu nu a făcut asta la Mineriade.

Se poate compara cu duminica orbului din 1992 (alegerile prezidențiale din 1990 sunt cunoscute ca duminica orbului, n.r). Nu este posibil într-o democrație, iar eu cred că asta este o lovitură marca PSD-PNL. PNL a jucat fără talent cartea în care a mimat că ruptura de PSD. Știm foarte clar că ei abia așteaptă să guverneze din nou împreună.

Practic, individul numit Marcel Ciolacu și șleahta din spatele lui speră să ajungă în turul doi. La asta ne putem aștepta dacă tu nu permiți observatorilor să intre și să asiste la această renumărare, nemaivorbind de faptul că este greu și că aceste ONG-uri se luptă din greu să aibă observatori în zecile de locuri în care se renumără peste tot în țară. El așteaptă de fapt să ajungă în turul doi și să poată să câștige, crezând că el este o sperietoare mai mică decât Călin Georgescu”

  • Alegerile prezidențiale din 20 mai 1990 sunt cunoscute popular ca „duminica orbului”, după ce Ion Iliescu a fost votat de 85% dintre alegători.

Rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur au iscat un scandal imens în România. Iar amploarea acestui subiect nu a putut fi trecută cu vederea nici de artiști, care s-au speriat de numărul inexplicabil de mare al voturilor primite de Călin Georgescu, un candidat apărut parcă de nicăieri.

Mai multe vedete și influenceri au luat atitudine și au transmis mesaje pe rețelele de socialziare, în care explică de ce România riscă să devină o autocrație sau chiar o dictatură, sub conducerea lui Georgescu, așa cum reiese chiar din spusele acestui candidat.

Tudor Chirilă: "Georgescu pare un băiat cu pensie specială"

Și Tudor Chirilă s-a revoltat. În direct la Euronews, artistul a explicat cum consideră el că au gândit tinerii în momentul în care a votat în acest fel. Pe lângă votul de protest față de clasa politică actuală, mai există nuanțe și detalii care au făcut să ajungem în acest punct.

Tudor Chirilă: „Îi înțelegem (n.r.: pe cei care au votat pentru Georgescu, drept protest). Asta am spus și pe filmulețul pus la mine pe Facebook. Lumea se întreba: de ce tace Chirilă? Pentru că mă gândeam. E foarte important să te gândești, pentru că ceea ce am spus am vrut să fie un pic documentat și să mă gândesc de unde să abordez.

Pentru că nu vreau și ei să tratez această situație cum a fost campania domnului Georgescu, nu vreau să fac filmulețe de 30 de secunde pe TikTok. Da, oamenii nu cred că au dat un vot pentru Călin Georgescu. Oamenii au dat un vot de frondă, sătui."

În plus, ascensiunea meteorică a lui Călin Georgescu a ajuns subiect de studiu, iar instituțiile statului nu-și explică cum au scăpat din vedere afinitățile sale pro-legionare, fasciste sau antisemite, admirația pentru Putin și pentru imperialismul rusesc sau orientarea antioccidentală și teorii ale conspirației la care face referire Călin Georgescu în miile de clipuri de pe TikTok. Iar acestea s-au întâmplat cu toate că așa ceva este de neconceput într-un stat democratic, în care democrația a fost câștigată prin sânge, la Revoluția din 1989.

În acest context, specialiștii au încercat unele explicații. Astfel, motivul pentru care atât de multă lume l-au votat pe acest candidat se rezumă la un vot pur și simplu antisistem, însă fără o documentare mai profundă. Dar Călin Georgescu a făcut parte din sistem, dacă avem în vedere că el a lucrat mulți ani în posturi-cheie și prin ministere.

Tudor Chirilă: „Pentru mine, dânsul nu este un străin, el este vehiculat drept prim-ministrul care scoate România...Și în perioada tragediei de la Colectiv, s-a vehiculat numele lui, ca un tehnocrat posibil. Au mai fost momente în care s-a vehiculat numele lui, nu este nou în sistem. Ca dovadă, a fost consilierul ministrului Bleahu, a fost consilierul lui Geoană, la Ministerul de Externe. OK, neplătit, dar a fost în sistem. Nu poți să spui că este un vot antisistem pentru că l-am luat pe unu de pe stradă. Dar oamenii nu știau chestia asta.

Atunci când ești cumva asaltat de zona asta algoritmică și extrem de superficială a rețelelor de socializare, ai căror algoritmi nu sunt făcuți să informeze, ci să monetizeze, rețelele de socialitate sunt făcute să facă bani, nu să informeze populația în mod onest. Și da, votul ăsta a fost dat ca un vot de frond, dar din punctul meu de vedere, a fost un vot dat și în necunoștință de cauză.

E un candidat care spune lucruri generale, face acolo o tentativă de filosofie, o mai ia și razna, dar pe oameni poate că nu-i interesează atât de tare că Pepsi are microcipuri, sau că omul nu a fost pe lună, că Blaga nu e în programa școlară, etc. Dacă pui cap la cap toate aberațiile, pare un băiat cu pensie specială, retras ca administrator de bloc, care se plictisește și, din când în când, mai convoacă blocul să mai facă o filosofie. Și cineva, la un moment dat, îi zice: auzi, tu le și zici bine și te îmbraci frumos, ai costumul ăsta, ai și prestanță, ai un ton grav, nu zâmbești foarte mult, ceea ceaduce o notă de seriozitate, băi, ai fi bun de președinte. Și îți și alimentezi tu acest propriu cult al personalității. Și ajunge să funcționeze când oamenii sunt neinformați."

De ce este datoria tinerilor să se informeze din surse sigure, nu de pe TikTok, înainte de a vota

Printre declarațiile mai vechi ale lui Călin Georgescu se numără și poziția anti-UE și anti-NATO, despre care a spus că „dacă o ține tot așa, nu mai avem nevoie”. Și totul vine mai ales pe fondul războiului din Ucraina.

Tudor Chirilă: „Eu urmăresc dinainte de 2017 scena noastră politică, nu pentru că fac politică. Au apărut acum foarte mulți artiști, dar problema e că ei apar doar în momente din astea de criză majoră. Cred că e datoria artiștilor, în general, să se uite un pic în jurul lor și să vorbească și în momente mai puțin dramatice, dar care pot conduce la o chestie dramatică.

Chestia asta de a-ți da cu părerea, pe asta s-a fundamentat democrația ateniană. Dar când oamenii cred că votul dat o dată la patru ani ar trebui să le rezolve toate problemele, când oamenii nu pun presiune pe instituțiile statului ca ei să-și facă treaba... Dar există procedee, UE ne-a și obligat, avem telefoane, avem sesizări, trebuie să înroșim mailurile, sunt protestele.

Eu mă bucur acum că sunt studenți în stradă și cred că, în toată nebunia asta, există și un lucru bun pe care trebuie să-l vedem: se vorbește foarte mult despre politică, se vorbește foarte mult despre alegeri, oamenii vor să înțeleagă. În afară de partizanii fundamentaliști ai acestui Mesia de Dâmbovița, sunt mulți oameni care vor să înțeleagă, sunt mulți tineri care vor să înțeleagă, sunt tineri care sunt în confuzie și pun întrebări. E un moment extraordinar pentru că se vorbește nu despre politică, ci despre țara asta și pe mâna cui încape și unde ne ducem.

Eu cred că a mai fost ceva. Noi avem o viață care se duce în multe direcții, dar sunt și două direcții foarte importante: este partea noastră individuală și proximitatea noastră, viața noastră sentimentală, profesională, ascensiunea noastră, cariera, prietenii, aia este o viață care de multe ori e solicitantă.

Și avem și viața într-o comunitate mai mare, viața și deciziile care ne afectează în mod direct. Să stai să urmărești, așa cum la un moment dat se făcuse după ordonanța 13 - oamenii citeau legi, încercau să înțeleagă - devine obositor. În momentul în care tu ești obosit de chestia asta, încerci să scapi și să spui: domnule, democrația mă obosește, ar fi bine să ia cineva deciziile astea pentru mine, nu mai suport.

Este mult mai simplu să ia cineva deciziile pentru tine și e mult mai simplu să existe vinovăția la altcineva. Noi abia așptăm să nu fim vinovați de nimic. Face parte din natura noastră câteodată hedonistă. Deci noi nu vrem să ne asumăm această documentare și această înțelegere a lumii și faptul că sunt nuanțe, mai ales că trăim în vremea rețelelor de socializare, unde nuanțele au dispărut. Este foarte trist că suntem radicali într-o parte sau în alta.

Eu nu puteam dormi liniștit dacă nu făceam clipul ăla. Tonul meu a fost foarte calm. Eu am încercat doar ironic să las o voce și să explic că există niște procedee teatrale în orice fel de prezență și de reprezentare, pe care domnul Georgescu stăpânește bine procedeele astea teatrale. Alte lucruri nu stăpânește, pe care ar trebui să le stăpânească.

Eu nu încerc să-i conving pe partizanii lui, ci să explic cum văd eu lucrurile și cred că le explic că este un pericol ca România să o ia în altă direcție. Și eu vreau să le spun oamenilor că UE nu ne-a adus decât beneficii. Lucrurile rele pe care am putea să le spunem în dezbatere despre UE, care nu e perfectă, sunt mult mai puține.

Până la urmă, România a primit mai mulți bani decât a contribuit, vorbim de faptul că există oameni care circulă, vorbim de faptul că vine Georgescu și spune: nu trebuia să fim în Schengen. Spune asta transportatorilor și șoferilor pentru care asta ar fi o gură de oxigen. Vorbim despre copiii care vor să meargă la studii pentru că incompetentul-șef al țării nu a reușit să-și pună în aplicare nici măcar o uncie din programul România educată, o colecție de vorbe frumoase pe hârtie specială. Ce ne-a adus rău UE? Că UE ne obligă la niște proceduri și că până la urmă, prin fondurile mai multe pe care le primim, să reducă decalajul dintre state?"

Rezultate finale BEC în România, după centralizarea tuturor proceselor verbale:

  • Călin Georgescu - 22,94% (2.120.404 de voturi)
  • Elena Lasconi - 19,18% (1.772.503 de voturi)
  • Marcel Ciolacu - 19,15% (1.769.761 de voturi)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE