Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trezoreria statului, noua pușculiță electorală. Cum reușesc primarii să ducă proiectele la capăt și să câștige capital electoral

La nici patru luni de la aprobarea propriilor bugete, peste o sută de primării au solicitat deja ajutor financiar de la Guvern pentru a-și duce la capăt proiectele locale pe bani europeni sau cele prin PNRR, în an electoral.

Cum fondul de rezervă al premierului, principala sursă de finanțare, nu mai are bani, Executivul a decis ca toate unitățile administrativ teritoriale cu probleme să fie împrumutate de la Trezorerie.

Este an electoral și deși primăriile și-au elaborat bugetele la finalul anului trecut, au avut grijă ca o bună parte din banii strânși să fie păstrați pentru evenimentele electorale din acest an. Bani pentru cofinanțare nu se-au prea găsit.

Primăriile au avut grijă anul trecut să trimită solicitări de proiecte locale pe bani europeni în număr și mai mare tocmai pentru ca aleșii locali să obțină un capital electoral și mai multe voturi.

Nu există bani pentru peste o sută de primării pentru această cofinanțare care este între 15 și 50%. Soluția nu e o premieră în sină și a fost folosită și acum 4 ani de fostul premier Florin Cîțu, și presupune împrumuturi cu dobânzi foarte avantajoase în limita a un miliard de lei.

Potrivit surselor Euronews, există posiblitatea suplimentării acestei sume dacă cererile depășesc acest plafon.

Există și posibilitatea unei finanțări nelimitate pentru comune și orașe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE