Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei nave ucrainene cu cereale, gata de plecare. Turcia, Marea Britanie și Irlanda, destinațiile finale

Publicat de: Euronews

Alte trei vapoare cu cereale vor pleca, astăzi, din portul Odesa și se vor îndrepta spre Turcia, Marea Britanie și Irlanda. Înțelegerea din 22 iulie de la Istanbul, privind exportul de cereale ucrainene, are un impact pozitiv asupra piețelor globale, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Navele încărcate cu cereale vor pleca din porturile ucrainene, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar. Exporturile se fac sub supravegherea Organizației Națiunilor Unite și a Turciei.

Înțelegerea vizează rezolvarea problemei aprovizionării cu alimente și îngrășăminte pe piețele globale. Acordul prevede și înființarea unui centru de coordonare ai cărui reprezentanți vor inspecta navele cu cereale pentru a preveni contrabanda cu arme.  

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că acordurile mediate de Turcia au contribuit la stabilizarea piețelor.

„Negocierile, care au dus la acordurile încheiate la Istanbul luna trecută, au avut un impact pozitiv asupra piețelor globale, scăzând prețurile produselor alimentare și îngrășămintelor, până aproape de nivelurile la care se aflau înainte de război, niveluri care erau deja substanțial ridicate”, spune Secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Primele grâne exportate din Ucraina, în baza acordului semnat la Istanbul, au plecat din portul Odesa la bordul navei Razoni, cu destinația Tripoli, în nordul Libanului.

Dacă înțelegerea va fi respectată, alte 22 de milioane de tone de cereale urmează să fie exportate spre piețele globale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE