Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traseul banilor din dosarul lui Florian Coldea: Inculpații au cerut 700.000 de euro pentru o sentință mai blândă în cazul lui Cătălin Hideg

Florian Coldea și Dumitru Dumbravă ar fi achitat cauțiunea pentru controlul judiciar la DNA, potrivit unor surse. Toți inculpații din dosar au depuns dovada plăților, prin intermediul avocaților, în contextul în care aveau termen până mâine să facă acest lucru, spun aceleași surse.

Cei patru suspecți au fost plasați de procurorii anticorupție sub control judiciar săptămâna trecută, în dosarul în care sunt cercetați pentru trafic de influență. În anchetă apare și numele unui alt general în rezervă din SRI, asociat al lui Florian Coldea în una din dintre firmele vizate în dosar.

În paralel, inculpații au început să meargă la secțiile de poliție pentru a semna controlul judiciar.

Florian Coldea trebuie să semneze controlul judiciar de două ori pe săptămână, lunea și miercurea, la Poliția Voluntari.

Cauțiune de 500.000 de lei pentru plasarea sub control judiciar

El este cercetat pentru trafic de influență, împreună cu fostul șef al Direcției Juridice din SRI, Dumitru Dumbravă, și cu avocatul Doru Trăilă. În cazul fiecăruia, procurorii au stabilit o cauțiune de câte 500.000 de lei, pentru a fi plasați sub control judiciar.

În cazul celui de-al 4-lea inculpat din dosar, Dan Tocaci, cercetat pentru complicitate, s-a stabilit o cauțiune de 150.000 de lei. Avocații au mers la sediul DNA pentru a depune dovezile plăților, potrivit unor surse.

Procurorii DNA au intrat pe fir după un denunț făcut de omul de afaceri Cătălin Hideg și au strâns suficiente probe încât să înceapă urmărirea penală.

Potrivit anchetatorilor, cei patru inculpați din dosar i-ar fi cerut omului de afaceri Cătălin Hideg suma de 700.000 de euro pt a-i obține acestuia din urmă o condamnare cu suspendare sau o sentință în dosarul în care afaceristul a fost trimis în judecata pentru fraudă cu fonduri europene. În februarie anul acesta, omul de afaceri a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în prima instanță.

Potrivit procurorilor, după mai multe negocieri, suma a fost diminuată la 600.000 de euro și s-a stabilit să fie plătită în 3 tranșe egale, cu titlu de onorariu. Suma urma să fie disimulată prin două contracte de asistență juridică încheiate de omul de afaceri cu firma avocatului Doru Trăilă: unul de 100.000 de mii de euro, pe persoană fizică, și unul de 500.000 de euro, pe persoană juridică.

„Încheierea celor două contracte a reprezentat doar o modalitate de disimulare a adevăratei naturi a sumelor de bani pretinse, neexistând nicio posibilitate de corelare a sumei pretinse cu serviciile de asistență juridică ce ar fi trebuit prestate și clientul care le-a contractat.”, spun anchetatorii în dosar.

De la finalul lunii noiembrie a anului 2023 și până la începutul acestui an, Cătălin Hideg a plătit, în total, către firma avocatului Doru Trăilă aproximativ 107.000 de euro. Cea mai mare parte a banilor, peste 87.000 de euro, a fost transferată prin firma controlată de Hideg către casa de avocatură. Diferența de 20.000 de euro a fost plătită din conturile personale ale afaceristului.

La doar o zi distanță după ce a doua tranșă de bani a intrat în conturile societății lui Doru Trăilă, casa de avocatură transfera aproximativ 50.000 de euro către firma Wise Line Consulting SRL, controlată în totalitate de Dumitru Dumbravă. Scena se repetă și după cel de-al treilea și ultim transfer din partea lui Hideg.

Ce traseu au avut banii

Pe 19 ianuarie, arată procurorii, aproape 24.000 de euro plecau din conturile casei de avocatură tot către firma lui Dumitru Dumbravă. În total, firma fostului șef al departamentului juridic al SRI a încasat aproximativ 74.000 de euro din cei 107 mii transferați de denunțător.

Mai departe, puțin peste 19.000 de euro au ajuns în conturile SC Strategic Sys SRL, o firmă de consultanță controlată direct de Florian Coldea și de Dumitru Cocoru. Suma a fost plătită în baza a două contracte de consultanță, încheiate cu firma lui Dumbravă: Primul, în valoare de 17.500 de euro și al doilea, în valoare 1.700 de euro.

Potrivit unor surse, la audieri, Florian Coldea i-ar fi indicat pe Dumitru Dumbravă și pe Dumitru Cocoru ca fiind oamenii de legătură cu avocatul Doru Trăilă. În dosar, însă, procurorii nu au stabilit vreo implicație din partea asociatului lui Florian Coldea.

La sfârșitul săptămânii trecute, Florian Coldea a transmis, printr-un comunicat de presă că este nevinovat, că a respectat întotdeauna litera legii și că va colabora cu anchetatorii în acest dosar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE