Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Timișorenii vor plăti mai mult ca în 2021 pentru căldură. Prețul gigacaloriei va crește

În această seară, autoritățile pornesc încălzirea pentru locuitorii din Timișoara, dar anunță și majorări de prețuri pentru gigacalorie. Deocamdată nu este asigurat necesarul de cărbune și cel de gaze, pentru tot sezonul rece. Autoritatile afirma însă că nu vor mai fi sincope ca anul trecut, când oamenii au rămas fără încălzire.

Mai puțin de jumătate din necesarul de cărbune

Cantitatea de cărbuni necesară pentru încălzirea locuințelor din Timișoara este de circa 220.000 de tone. În prezent, CET Sud are depozitat mai puțin de jumătate din necesar. Colterm, compania locală de termoficare aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara, face demersuri pentru a asigura și stocuri de gaz.

Cristian Amza, administrator special Colterm Timișoara: „Ne lipsesc, în continuare, 120.000 de megawatti la nivel de contractare și sperăm să găsim o variantă de lucru pe această cantitate. Și mai avem o problemă, pe partea de energie electrică, unde termiile – nu doar noi, ci toate termiile din România – au fost eliminate din schema de plafonare a prețului la energie, lucru care crește costurile pe energie cu cel puțin 400-500%.”

Autoritățile fac asigurări

Autoritățile spun că locuitorii nu ar trebui să se teamă că se va repeta situația de iarna trecută, când furnizarea agentului termic a fost sistată pentru câteva săptămâni.

Bogdan Marta, purtător de cuvânt al Primăriei Timișoara: „În acest moment, din punctul nostru de vedere, Colterm este mai pregătită decât în mulți alți ani anteriori. În acest moment avem contracte de gaz (n. red. pentru furnizarea gazului) până la finalul anului. Este adevărat, sunt contracte pe doar o lună cu diferiți furnizori, dar avem contracte pentru următoarele 3 luni.”

Prețul gigacaloriei va crește

În prezent, gigacaloria este tarifată in Timișoara cu 990 de lei, dar prețul ei va crește.

Cristian Amza, administrator special Colterm Timișoara: „Dacă nu săptămâna aceasta, maxim săptămâna viitoare vom înainta către Municipiul Timișoara o solicitare de actualizare a prețului pe gigacalorie. Creșterea ar trebui să fie undeva până-n 20%, estimarea noastră este 15-18%.”

Pensionarii sunt îngrijorați că-i va aștepta o nouă iarnă în care va fi frig în case, dar vor achita facturi mai mari ca anul trecut.

Oficial, în Timișoara există aproximativ 45.000 de locuințe racordate la Coleterm. Confom datelor statistice furnizate de companie, în acest an, s-au înregistrat aproximativ 2900 de debranșări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE