Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Transnistria denunță o tentativă de asasinare a liderului de la Tiraspol. Republica Moldova anchetează afirmația

Autoritățile din Transnistria au anunțat că au împiedicat o tentativă de asasinare a președintelui nerecunoscut al regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, care ar fi fost organizată de serviciul ucrainean de informații SBU, a transmis agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, citată de Reuters.

09/03/2023 , 16:30

Republica Moldova anchetează afirmațiile

Republica Moldova a anunţat joi că "anchetează" asupra acuzaţiilor autorităţilor din Transnistria, regiunea separatistă prorusă, care au afirmat că au dejucat un atentat pe care l-au imputat Kievului, informează AFP şi Radio Chişinău, preluate de Agerpres.

"Autorităţile competente anchetează asupra acestor informaţii", a reacţionat guvernul de la Chişinău pe Facebook, în timp ce prim-ministrul Dorin Recean a afirmat că "nu există o confirmare" a acuzaţiilor formulate de Tiraspol şi a dat asigurări că Republica Moldova este gata să răspundă "oricărei provocări".

Potrivit Radio Chişinău, premierul Dorin Recean a declarat că nu există în prezent pericolul unei escaladări în zona transnistreană, că în Republica Moldova este pace, iar misiunea Biroului Politici de reintegrare este cea de a alinia regiunea din stânga Nistrului la obiectivul de pace şi stabilitate.

"Republica Moldova este într-o situaţie stabilă, într-o situaţie de pace, într-o situaţie de stabilitate în regiune. Biroul Politici de reintegrare reuşeşte să alinieze stânga Nistrului la obiectivul nostru de pace şi de stabilitate, şi nu există pericole de escaladare, nu există pericole din acea zonă. Guvernul are grijă să asigurăm stabilitatea, pacea, să facă faţă provocărilor care încă mai sunt. Eu încurajez pe toată lumea să lucreze la locul de muncă, să se concentreze pe ceea ce are de făcut, în aşa fel încât să muncim, să producem, să plătim impozite, să ne dezvoltăm', a spus Recean, citat de Radio Chişinău.

Știrea inițială:

RIA Novosti citează oficiali de securitate transnistreni care susţin că tentativa de asasinat a fost comandată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Nu este clar deocamdată dacă aceştia au prezentat dovezi care să le susţină acuzaţiile, notează Reuters.

Atacatorii ar fi pregătit un atac terorist în centrul Tiraspolului

"Ministerul Securităţii Statului al Republicii Moldoveneşti Nistrene informează despre prevenirea unui atac terorist. Crima, ordonată de SBU, era pregătită împotriva unui număr de oficiali transnistreni.

Suspecţii au fost reţinuţi. Ei fac depoziţii", se arată în comunicatul de presă al ministerului, citat de RIA Novosti.

Atacatorii ar fi pregătit un atac terorist în centrul Tiraspolului şi, pe lângă eliminarea liderilor transnistreni, mizau pe un număr mare de victime, notează agenţia de presă rusă.

De altfel, la începutul lunii trecute, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertiza Republica Moldova că Rusia intenționează să dea o lovitură de stat la Chișinău și să înlocuiască guvernul ales democratic cu unul pro-rus. Zelenski a spus că țara sa a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.

Tot luna trecută, Vladimir Putin a anulat un decret semnat în 7 mai 2012, care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE