Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxa pe lux, amânată până în septembrie. Explicațiile ministrului Finanţelor, Marcel Boloş

Mult discutată taxa pe lux rămâne încă simplu deziderat la luni bune de la adoptare. De vină ar fi cloud-ul guvernamental, încă nefuncțional, dar și lipsa de comunicare între administrații cu privire la regimul valorii proprietăților supuse acestei măsuri. Situația înregistrată a silit Executivul să decidă amânarea pentru încă cinci luni a încasării acestei taxe.

Adoptată cu mare tam-tam în luna octombrie a anului trecut, această taxă de lux pe proprietățile individuale cu valoare mai mare de 500.0000 de euro și pe autovehiculele cu o valoare de peste 75.000 de euro, ar fi trebuit să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie a acestui an. Proprietarii de astfel de bunuri ar fi trebuit să plătească această taxă până la finalul acestei luni. Totuși, acest lucru nu a fost posibil din rațiuni ce țin de domeniul administrativ și logistic. 

"Guvernul a aprobat în şedinţă ordinară proiectul de ordonanţă de urgenţă care impune o serie de măsuri pe linia continuării proiectelor de digitalizare şi a conformării voluntare pentru contribuabili. Avem în acest fel trei categorii de măsuri principale. Este o primă măsură referitoare la e-case de marcat fiscale. După cum ştim, în sistemul naţional sunt racordate peste 650.000 de case de marcat fiscale şi, în scopul conformării voluntare, structura sistemului de informaţii a raportărilor zilnice între contribuabili şi ANAF va fi una care va conţine şi elemente de identitate opţională pentru cumpărători. Practic, ne pregătim pentru proiectul care va însemna declaraţia unică digitală pe care o vom implementa în perioada următoare ca şi o continuare a măsurilor pe care le avem în domeniul digitalizării. Aşadar, odată aprobată această ordonanţă, vom avea un sistem complet de informaţii pentru ceea ce înseamnă raportarea datelor financiare de către contribuabil, dar şi un fundament mai complet pentru modulele antifraudă pe care le avem în lucru şi pe care intenţionăm să le operaţionalizăm cu data de 1 iunie, pentru a trece la o altă modalitate de management a riscului fiscal", a spus Boloş.

Ce taxe ar trebui să plătească proprietarii 

Cloud-ul guvernamental, soluția prin care ar fi trebuit să se creeze o bază de date la care să poată să se conecteze atât autoritățile locale cât și ANAF, nu este funcțional. Mai mult este dificil de calculat valoarea proprietăților imobiliare, pentru că nu există acces la aceste baze de date locale. 

Drept urmare, guvernanții au decis o amânare de cinci luni, până în luna septembrie, astfel încât să se folosească acest răgaz pentru a se pune la punct atât mecanismul de conectare informatică între autoritățile locale și ANAF, cât și să se găsească o soluție pentru calcularea acestei valori impozabile, astfel încât să fie adusă la cunoștința contribuabililor cât au de plătit.

De exemplu, pentru o proprietate de un milion de euro se aplică o taxă în valoare de 0,3 puncte procentuale între diferența de 500.000 de euro și cea declarată. Asta ar însemna un impozit de 1.500 de euro. Mai mult, pentru o mașină de 100.000 de euro s-ar plăti anual de 75 de euro. Depinde ce soluții vor găsi guvernanții, astfel ca până în luna septembrie astfel încât primii bani de pe această taxă de lux să fie încasați în această toamnă. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE