Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxa de solidaritate din energie, respinsă de Klaus Iohannis. De ce retrimis președintele legea în Parlament

Legea care introduce o taxă de solidaritate pentru companiile din energie a fost retrimisă în Parlament, de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului consideră că trebuie clarificat mecanismul de calcul al contribuției către stat, pentru “evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor”.

”Față de conținutul normativ al legii transmise la promulgare, considerăm însă că unele dispoziții nu sunt îndeajuns de clare, astfel încât să ofere siguranța de a nu genera probleme în aplicare și, prin urmare, se impun a fi reanalizate de către Parlament. Astfel, este necesar să fie reanalizat și clarificat mecanismul de calcul privind contribuția de solidaritate temporară, pentru evitarea unor situații în care aplicarea normelor ar fi îngreunată sau ar genera alte efecte decât cele urmărite de legiuitor.

(...) Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Ce prevede legea privind taxa de solidaritate din energie

Legea privind taxa de solidaritate în energie a fost adoptată de Camera Deputaților la sfârșitul lunii trecute și prevede o contribuție de solidaritate de 60% pe extra profiturile companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare.

Legea a fost impusă de Comisia Europeană în urma creșterii prețurilor din energie. În România, OMV Petrom a anunțat că nu se încadrează pentru achitarea taxei și că nu o va plăti. Legea a fost, însă, votată ulterior cu un amendament care obligă, de fapt, compania să plătească taxa de solidaritate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE