Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țara din UE în care prețul gazelor pentru gospodării a crescut cu aproape 65% în 2022

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Prețul plătit de o gospodărie medie din Italia pentru aprovizionarea cu gaze a crescut cu 64,8% în 2022, prin comparație cu anul precedent, a anunțat Autoritatea de Reglementare în Energie (ARERA). Instituția italiană a evidențiat că majorarea este influențată de impactul războiului din Ucraina asupra situaţiei financiare a familiilor, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

ARERA stabileşte preţurile reglementate la gaze pentru consumatorii din Italia. Astfel, prețurile au crescut cu 23,3% în decembrie față de luna precedentă. Datele instituției arată că o familie de nivel mediu a cheltuit aproape 1.866 de euro pentru gaze în 2022.

„Preţurile sunt nesustenabile pentru prea mulţi italieni”, a afirmat Marco Vignola, de la Sindicatul Naţional al Consumatorilor, conform sursei citate.

Sindicalistul a cerut Guvernului de la Roma mai multe măsuri de sprijin pe fondul crizei energetice.

Câți bani alocă Italia ca ajutor pentru depășirea crizei energetice

Italia a prevăzut în buget peste 21 miliarde de euro pentru a ajuta firmele şi gospodăriile să-şi achite facturile la electricitate şi gaze. Este vorba în principal despre subvenţii pentru firmele mari consumatoare de energie şi pentru familiile cu venituri scăzute.

În 2022, Autoritatea de Reglementare în Energie din Italia a hotărât ca facturile să nu mai fie calculate pe baza preţului european de referinţă la gaze, care este stabilit la hub-ul TTF din Ţările de Jos, ci să fie legate în schimb de preţul prevăzut în contractele de gaze din Italia.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa, care sunt stabilite la hub-ul TTF din Amsterdam, s-au dublat în 2022, în contextul războiului din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE