UPDATE Surse: Coaliția lasă contrele și strânge rândurile pentru mobilizarea electoratului, pe ultima sută de metri

Membrii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR-Minorități sună mobilizarea generală, pe ultima sută de metri. Potrivit surselor Euronews, acordă o deosebită atenție desfășurării votului în afara granițelor țării: se așteaptă ca Nicușor Dan să ia considerabil mai multe voturi decât Crin Antonescu și să adauge 2-3 procente la rezultatul final.

Puțin mai devreme, liberalii, reuniți la ora 19.30 într-o ședință, le-ar fi imputat social-democraților că nu-și scot oamenii la vot.

În plus, s-a vorbit și despre prezența mică înregistrată din partea celor care aleg de obicei UDMR. În localitățile de etnie maghiară, prezența este doar de 60 la sută din cuantumul prezenței în localitățile controlate de PSD și PNL. Kelemen Hunor ar fi promis 300.000 de voturi pentru candidatul coaliției, însă nu le avea, duminică după-amiază.

Miza: ajutorul UDMR ar fi compensat minusul din diaspora.

Ceartă în coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități

Marius Vulpe, jurnalist Euronews: „După ce le-au trecut emoțiile legate de o posibilă prezență ridicată în urban față de alegerile din noiembrie 2024, liderii coaliției nu au avut timp să răsufle ușurați, au făcut o nouă ședință de campanie, în care au realizat că au propriile lor probleme. Asta pentru că, potrivit unor surse din coaliție, inițial, conducerea UDMR promisese că va reuși să aducă la urne 300.000 de etnici maghiari care să voteze pentru Antonescu și, prin aceste voturi, să compenseze un eventual avantaj al lui Nicușor Dan, prin voturile din diaspora.

Ei bine, socoteala de acasă nu s-a pregătit cu cea din târg, pentru că, în momentul de față, se înregistrează unea dintre cele mai mici prezențe, doar 60% în localitățile controlate în localitățile controlate de primari UDMR, 60% din prezența existentă în localitățile controlate de către primari PNL și PSD, ceea ce face ca aceste promisiuni să nu se mai poată materializa, iar avantajul pe care sperau cei din coaliție să-l aibă prin voturile din secuime să se fi anulat parțial.

Și mai au o poblemă: prezență mică decât se preconiza inclusiv în județele controlate de PSD, în zona Olteniei, în special Dolj sau Gorj. Plus problema votului pe care unii simpatizanți social-democrați l-ar fi dat în favoarea unui alt candidat decât Crin Antonescu.

Liderii coaliției încearcă în aceste ore rămase să scoată la vot un nou val de simpatizanți. În special, liberalii mizează că după ce trece căldura de afară, propriii simpatizanți vot veni la urne, cei care nu au ajuns la urne diminață sau cei care au fost pe drum ca urmare a acestei minivacanțe de 1 mai. Dar în momentul de față, trebuie să găsească și resursele necesare pentru a-i mobiliza pe aceștia, astfel încât, un eventual vot masiv dat în favoarea unor alți contracandidați în diaspora să poată fi compensat cu mobilizarea de aici, din țară, în special în zona de rural sau a micilor orașe, unde speră să mai aducă voturi pentru Antonescu.

Deocamdată, ședința de campanie s-a terminat, toți își sună liderii de campanie, ca să se mai provoace un nou vad de alegători la urne. Urmează ca, pe final, toți liderii coaliției să se strâng la sediul central de campanie, unde îi așteaptă și Crin Antonescu, pentru a vedea împreună rezultatele exit-poll-urilor care vor fi făcute publice după închiderea urnelor, de la ora 21."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE