Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statul Islamic îndeamnă la comiterea de atentate în Europa și SUA după atacul din Moscova

Statul Islamic a cerut să fie comise atacuri individuale în Europa și Statele Unite, cu scopul de a sprijini musulmanii în războiul din Fâșia Gaza. De asemenea, purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste, Abu Huzaifa al Ansari, i-a felicitat pe autorii atacului de vinerea trecută din Moscova, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Reprezentantul ISIS a trimis și un mesaj de ”aducere de aminte” și a spus că ceea ce li se întâmplă în prezent musulmanilor din Fâșia Gaza este ”ceea ce fraţii din Siria, Libia, Irak, Sinai (Egipt) şi Yemen au suferit de două ori mai mult în urmă cu câţiva ani”.

”Le mulţumim soldaţilor califatului pentru eforturile lor şi ne rugăm lui Dumnezeu să reuşească să ajungă pe pământurile Palestinei pentru a lupta faţă în faţă cu evreii într-un război religios care să termine cu ei. În acest sens, îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze evreii şi cruciaţii de pretutindeni, în special în Statele Unite şi Europa", a spus Abu Huzaifa al Ansari, în mesajul în limba arabă distribuit de Al Furqan, organul de propagandă al grupării, pe Telegram.

ISIS consideră războiul din Gaza o ”rană a musulmanilor”

Purtătorul de cuvânt al Statului Islamic a descris războiul din Fâșia Gaza ca fiind o ”rană a musulmanilor” și a evidențiat că este nevoie de luptă, ”nu doar de lozinci şi motto-uri”.

Abu Huzaifa al Ansari a transmis acest mesaj cu prilejul lunii sfinte a musulmanilor Ramadan şi pentru a celebra zece ani de la înfiinţarea "califatului", autoproclamat de primul lider al grupării jihadiste, Abu Bakr al Bagdadi.

”Şi lupta împotriva evreilor nu se realizează dacă nu este dublată de lupta împotriva aliaţilor lor: necredincioşii şi cruciaţii din toate locurile. Plecând de aici, am început invazia unită, lansată pentru a ne sprijini familiile din Gaza şi care reprezintă frăţia dintre credincioşi", a susţinut el.

De asemenea, Al Ansari a chemat la atacuri împotriva Statelor Unite, a Europei şi a întregii lumi, şi în care a cerut "să nu facă distincţie între atei, civili sau militari".

ISIS susține că a comis atacul din Moscova pentru ”a-i răzbuna pe musulmani”

Reprezentantul grupării jihadiste a precizat că, după atacul din Iran din ianuarie, unul dintre cele mai grave din istoria sa, în care au murit peste 90 de morţi, Stat Islamic s-a întors împotriva ”Rusiei, cruciata”, termen folosit de acest grup pentru a-i desemna pe creştini.

Al Ansari a descris atacul de la Moscova drept ”un atac sângeros al unui grup de lei din califat” pentru ”a-i răzbuna pe musulmani şi a-i disciplina pe necredincioşi”.

Potrivit sursei citate, gruparea jihadistă a revendicat atacul de la sala de concerte Crocus City Hall, la 20 de kilometri de centrul Moscovei, care a făcut cel puţin 143 de morţi.

”Nu trebuie să dăm explicaţii legitime atunci când atacăm o ţară care a luptat întotdeauna împotriva musulmanilor, înainte şi acum. Şi continuăm să-i capturăm şi să-i ucidem soldaţii în Siria, iar înainte de asta le-am distrus avionul în Sinai”, a adăugat el.

SI se referă la intervenţia Rusiei în războiul din Siria începând din 2015, precum şi la doborârea - revendicată de SI - a avionului rus Metrojet care a părăsit oraşul egiptean Sharm el Sheikh cu destinaţia Sankt Petersburg, tot în 2015, atacul soldat cu peste 220 de morţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE