Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Stare de urgență în Vanuatu după un cutremur puternic și un nou ciclon

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Autoritățile din Vanuatu, un stat insular din Oceanul Pacific cu o populaţie de 320.000 de locuitori, au declarat vineri stare de urgenţă, după ce țara a fost lovită simultan de un nou ciclon şi de un cutremur cu magnitudinea 6,5 grade pe scara Richter, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Seismul s-a produs la ora 18:04 GMT, la zece kilometri adâncime în largul insulei Espiritu Santo şi la 82 de kilometri sud-vest de satul Port-Olry, a anunțat Institutul American de Geofizică (USGS). Cutremurul a fost urmat de o replică cu magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter.

Centrul de avertizare de tsunami în Pacific a precizat că nu a existat nicio avertizare de tsunami după primul cutremur.

Vanuatu, lovit de un ciclon ce a adus rafale de 200 de kilometri pe oră

Vanuatu este însă afectat şi de ciclonul Kevin, motiv pentru care autorităţile au decretat stare de urgenţă, a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Până acum nu au fost raportate victime, conform unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Crucii Roşii din Pacific, Soneel Ram.

În momentul în care s-a produs cutremurul, locuitorii din Vanuatu erau închişi în case, în timp ce vânturile puternice ale ciclonului smulgeau acoperişuri ale clădirilor şi copaci.

În urmă cu două zile, ciclonul Judy a măturat Vanuatu cu vânturi care au atins 200 de kilometri pe oră. Ploile torenţiale au inundat drumurile, iar electricitatea şi comunicaţiile sunt încă parţial întrerupte după aceste intemperii.

Pagube uriașe în Vanuatu în urma inundațiilor

Dickinson Tevi, secretarul general al Crucii Roşii din Vanuatu, a avertizat despre posibile pagube majore.

"Oamenii de pe (insula Espiritu) Santo au simţit cutremurul, dar nu au putut ieşi să evalueze pagubele din cauza vântului puternic", a declarat Tevi.

Mai multe părți din Port Vila, capitala statului Vanuatu, au rămas fără electricitate de două zile.

"Vom evalua situaţia după ce se va domoli vântul, dar este posibil să existe pagube semnificative, deoarece ciclonul Judy a deteriorat deja multe structuri".

Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter a fost detectat în largul Vanuatu la începutul lunii ianuarie, potrivit USGS, declanşând o avertizare de tsunami în regiune.

Vanuatu, care face parte din Centura de foc a Pacificului, unde intră în coliziune plăci tectonice, se confruntă frecvent cu activităţi seismice şi vulcanice. Insula este clasată printre ţările cele mai expuse riscului de dezastre naturale, cum ar fi cutremure, furtuni, inundaţii şi tsunami.

Distribuie

Taguri