Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania vrea să cucerească spațiul. O companie privată vrea să lanseze spre Cosmos o rachetă de mici dimensiuni

Spania vrea să marcheze o premieră spațială, prin lansarea în cosmos a unei rachete privată, de mici dimensiuni, ce poate fi refolosită.

Dacă se înregistrează un succes, racheta devine prima de acest fel construită în Europa, care ajunge în spațiu. Au mai existat două încercări de a o trimite pe orbită, pe 31 mai și pe 14 iunie, însă fără reușită.

Spania are ambiția să devină a zecea țară din lume care oferă servicii de transport comercial în spațiu companiilor europene.

Racheta Miura 1 a fost botezată după o rasă de tauri. Ei îi va urma o soră mai mare, Miura 5, capabilă să transporte sateliți comerciali în cosmos, de anul viitor.

Ce spun experții despre rachetă

”Doar plasarea rachetei pe rampă și pregătirea pentru lansare este o mare realizare în sine. Ideea este să obținem toate datele, ceea ce ne dorim este să obținem datele pentru a îmbunătăți sistemul și a le folosi și la Miura 5.

Există doar nouă țări în lume, care au capacitatea de a lansa rachete, sau de a accesa spațiul în scopuri comerciale.”, a declarat Ezequiel Sanchez, președinte executiv al PLD Space.

Compania care dezvoltă racheta spune că piața sateliților de mici dimensiuni este în plină dezvoltare și își dorește să devină un furnizor de vehicule pentru aceștia.

”Ideea noastră este să dezvoltăm o rachetă mică pentru a o lansa în spațiu, iar acesta este prima noastră demonstrație, așa că dezvoltăm toate subsistemele, toate părțile acestei rachete, și intenționăm să lansăm de aici prima noastră rachetă, astfel încât să fie un succes grozav pentru Europa.”, a mai spus Raul Verdu, director de dezvoltare a afacerilor pentru PLD Space.

Miura 1 are 12,5 metri în lungime și poate transporta în spațiu o încărcătură de 100 de kilograme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE