Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania adoptă legea care permite schimbarea sexului, de la vârsta de 16 ani

După luni de dezbateri, parlamentarii spanioli au aprobat joi legea care permite schimbarea liberă a  sexului, de la vârsta de 16 ani, într-un moment în care alte țări europene dau înapoi, când vine vorba despre acest subiect controversat, transmite euronews.com.

Așa-numita „lege transgender” permite oamenilor să-și schimbe genul pe cărțile de identitate printr-o simplă declarație administrativă, de la vârsta de 16 ani.

Nu va mai fi necesară furnizarea de rapoarte medicale care să ateste disforia de gen și dovada a doi ani de tratament hormonal, așa cum se întâmpla anterior pentru adulți.

Legea - adoptată cu 191 de voturi pentru, 60 împotrivă și 91 abțineri - extinde acest drept și la tinerii de 14-16 ani, cu condiția ca aceștia să fie însoțiți în procedură de tutorele lor legal, și la cei de 12-14 ani, dacă primesc undă verde de la tribunal.

Spania se alătură astfel puținelor țări din lume care permit schimbarea genului printr-o simplă declarație, urmând exemplul Danemarcei, prima țară care a acordat acest drept în Europa persoanelor transgender, în 2014.

„Astăzi am făcut un pas uriaș înainte prin recunoașterea liberei stabiliri a identității de gen”, a declarat ministrul Egalității din Spania, Irene Montero.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE