România a scris istorie la Campionatul Mondial de Sushi de la Tokyo 2025. Echipa țării noastre a obținut o medalie de aur și două de argint. Sorin Zaharia a reușit să câștige aurul în cea mai prestigioasă probă a competiției, Edo Mae – considerată sufletul World Sushi Cup. În plus, a cucerit și medalia de argint la categoria Creativitate. Sorin Zaharia a obținut și al doilea Dan, o recunoaștere rară în arta sushi, deținută de doar câțiva maeștri în întreaga Europă.
Sorin Zaharia: „Rezultatele sunt încoronarea carierei mele de până acum, a muncii mele”
Sorin Zaharia, chef: „Înseamnă foarte mult, este încoronarea carierei mele de până acum, a muncii mele de până acum. Competiția a fost una intensă, în care am concurat contra celor mai importanți chefi din întreaga lume. Am încercat să dau tot ce am putut, să aduc o medalie. Eu, personal, ținteam să iau aurul, dar în final, și argintul este incredibil, un rezultat incredibil.
Competiția este compusă din două secțiuni - secțiunea tradițională, în care se face sushi ca în perioada Edo (n.r. perioada cuprinsă între 1603 și 1867 din istoria Japoniei), sushi tradițional, parte importantă a competiției - și mai este partea de creativitate, în care fiecare bucătar vine cu ideea lui specifică, poate din țara sa. Ține de creație. Eu am câștigat secțiunea care se ocupă de bucătăria tradițională, e și pasiunea mea să reproduc sushi exact ca în Japonia, iar la partea de creativitate am luat locul al doilea. După aceste două rezultate, eu credeam că am luat deja aurul, dar am fost surprins să văd că am ieșit pe locul II, un rezultat excelent chiar”, a declarat acesta, în direct la Euronews România.
Sorin Zaharia a vorbit și despre cele mai importante lucruri în astfel de competiții.
„Atunci când spunem bucătărie, implicit spunem igienă, și cunoașterea tehnicilor japoneze specifice bucătăriei de aici de pe insulă. În anumite țări, s-au deformat tehnicile și institutele de aici din Japonia au ca scop învățarea tehnicilor tradiționale și corecte. Deci, două aspecte sunt importante: igiena și tehnica”, a precizat acesta.
Și în 2024, tânărul din Buzău a urcat pe podium. În cadrul competiției, Zaharia Sorin a obtinut Locul I la „Creative Sushi Competition” si locul 3 în clasamentul general. Un alt român, Bogdan Cosma, câștigătorul Romania Sushi Cup 2025, a reușit anul acesta să se califice în finală și să obțină primul său Dan – echivalentul centurii negre în sushi.