Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: Peste 70% dintre europeni taie cheltuielile drastic și dau bani din economii, din cauza inflației

Un studiu al IRI arată că peste 70% dintre europeni sunt nevoiți să își micșoreze cheltuielile zilnice cu bunuri și alimente din cauza inflației crescute, potrivit Bloomberg.

Nu mai puțin de trei sferturi dintre clienții din șase piețe-cheie din Europa au făcut schimbări semnificative în obiceiurile lor de cumpărături și alimentație.

Pe de altă parte, aproape 60% dintre rezidenți au redus cheltuielile pentru bunurile esențiale, iar 35% au început să-și folosească economiile sau să obțină împrumuturi pentru a plăti facturile curente.

Mai mult de jumătate dintre persoanele care au participat la sondajul IRI spun că intenționează să folosească mai puțin serviciile de livrare de alimente, iar 47% intenționează să mănânce mai puțin în restaurante, cafenele și baruri. Mulți oameni renunță la mesele tradiționale pentru a economisi bani și cumpără din ce în ce mai mult alimente la prețuri reduse. Mai mulți au început să cumpere produse cu reducere și chiar mărfuri expirate.

Ananda Roy, vicepreședinte senior IRI, spune că acest comportament al consumatorului amintește de zilele de austeritate din anii 1970 și 1980 în Europa. Din punctul ei de vedere, dorința oamenilor de a cheltui bani este în scădere, iar situația este probabil să se înrăutățească în viitor. Prețurile sunt de așteptat să crească în continuare din cauza costurilor de producție mărite și a instabilității pe piața energiei.

Toate acestea afectează bugetele gospodăriilor, iar criza aprovizionării cu energie poate duce la întreruperi în furnizare iarna.

Pe acest fond, temerile că zona euro se îndreaptă către o recesiune sunt în creștere, conform Bloomberg. Cetăţenii obişnuiţi, pe de altă parte, vor trebui să se adapteze la noile condiţii, inclusiv la reducerea gamei de mărfuri din segmentul preţurilor mici şi medii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE