Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sindicatele din Franța anunță grevă națională. Oamenii sunt nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare

Sindicatele din Franța au anunțat grevă națională pentru 19 ianuarie. Acțiunea sindicatelor se dorește a fi un răspuns la schimbările pe care le-a anunțat Guvernul în privința sistemului de pensii, mai exact, creșterea vârstei de pensionare.

Opt federații sindicale franceze se pregătesc de grevă

Cele mai mari opt federații sindicale din Franța spun că își vor coordona acțiunile pentru a oferi un răspuns comun măsurilor pregătite de Guvern. Sindicaliștii susțin că reforma pensiilor nu este o urgență și insistă ca aceasta să fie amânată.

Philippe Martinez, secretar general al sindicatului CGT: „Este punctul de plecare al unei mobilizări importante și de durată. Acest lucru va depinde și de Guvern, ca acest proiect de lege să fie retras”.

Laurent Escure, secretar general al sindicatului UNSA: „Nu există un dezechilibru financiar atât de mare încât să fie o urgență (reforma). Și chiar dacă ținem cont de cifrele date de Guvern, avem alte soluții, deci am putea face altfel, fără nicio problemă, pentru a echilibra sistemul de pensii. Acum, însă, avem, pur și simplu, o măsură punitivă a Guvernului care îi va pedepsi pe aproape toți francezii”.

Potrivit proiectului de reformă pregătit de Guvernul de la Paris, vârsta de pensionare va crește treptat de la 62 de ani, cât este în prezent, până la 64 de ani, în anul 2030. De asemenea, începând din 2027, pentru a beneficia de o pensie, oamenii trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puțin 43 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE