Martorii vorbesc despre o vijelie puternică, de numai 10-15 minute - informație confirmată și de autorități. Furtuna a lăsat în urmă prăpăd: acoperișul gării din Sinaia a fost smuls și aruncat în parcarea din față, iar bucăți din el au ajuns și pe DN1, ceea ce a dus la blocarea traficului, conform Găzarul.ro.
Sunt cel puțin 14 răniți - persoane care se aflau pe Aleea Peleşului. Victimele au suferit traumatisme, fracturi de membre, escoriaţii şi lovituri în zona craniană, după cum a declarat managerul Spitalului Orăşenesc Sinaia, Mariana Miu, pentru News.ro.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sinaia: „Arată ca după război”
Sublocotenent Andreea Ursachi, purtător de cuvânt ISU Prahova: „Este vorba, până în acest moment - și ne-am oprit la acest număr - de 14 persoane rănite și care au fost asistate medical de SMURD și SAJ Prahova, în primă fază, la fața locului, acolo unde au fost găsite, în zona aleii Peleș și zona Mănăstirii Sinaia. Ulterior, au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Sinaia, unde au fost evaluate, triate și primesc îngrijiri.
De asemenea, colegii noștri intervin pentru înlăturarea efectelor negative produse în urma manifestării acestor fenomene meteo periculoase. În jurul orei 12, a fost emis un mesaj RO-Alert prin care populația din zonă și din alte localități vizate de acest cod au fost avertizate cu privire la iminența producerii de asemenea fenomene. Începând cu ora 12:30, au început să sune primele apeluri la 112, cu aceste urgențe. Au fost în jur de 150 de apeluri până în acest moment.
Colegii noștri le-au gestionat și sunt în teren și pompierii, unde s-a decis și creșterea capacității operaționale la nivelul ISU Prahova, este activată și grupa operativă, pentru ca aceste situații să fie gestionate în timp optim și să ajungem la toate persoanele care au nevoie.
Știm doar că, în urma evaluării de la fața locului, pe care o pot face paramedicii, persoanele nu sufereau răni foarte grave, însă cu siguranță că, în momentul predării acestora și a triajului care se face la spital, se află cu certitudine afecțiunile de care sufereau. Pot spune doar că erau diverse contuzii, escoriații, suspiciuni de fracturi, traumatisme cranio-faciale. Cert este că toate persoanele erau conștiente și cooperante. Erau și cetățeni străini, nu știu exact numărul lor. Se presupune că, în zona Peleș și a mănăstirii Sinaia se aflau destul de mulți turiști."
Vlad Dinu, purtător de cuvânt al Primăriei Sinaia: „Arată ca după război. Au fost zeci, dacă nu chiar sute de copaci doborâți. Această furtună a fost extrem de violentă, a lovit orașul Sinaia în jurul orei 12:32 și nu a durat mai mult de cinci-șase minute, dar rafalele de vânt au depășit 100 km/h. De asemenea, au fost afectate și câteva puncte de interes turistic, unde erau turiști români, cât și străini.
În zona Castelului Peleș au fost doborâți foarte mulți copaci și au căzut multe crengi. De asemenea, Casa Memorială George Enescu a fost și ea închisă temporar din cauza vijeliei care a făcut și acolo pagube. Parcul Dimitrie Ghica arată foarte rău și vreau să trag un semnal de alarmă celor care poate acum sunt în Sinaia, sau în mașină, să evite deplasările pe străzile laterale, acolo unde văd vegetație abundentă, sau mersul în parc, pentru că în coronamentul copacilor încă sunt foarte multe ramuri rupte care nu au apucat să cadă, dar ele sunt doar agățate și pot cădea.
Acoperișul gării, ca de altfel mai multe acoperișuri din Sinaia, a fost smuls. Nu este vorba chiar de acoperișul gării propriu-zise, ci o anexă a gării, acolo unde era un spațiu tehnic, undeva lângă gara regală din Sinaia. Au fost afectate acoperișuri ale unor terase din centru, a fost afectată și o casă și încă facem controlul pagubelor.
Au fost foarte multe mașini avariate și ne așteptăm ca, în zilele următoare, cei care au avut aceste pagube să depună la Primărie o sesizare sau ceva în acest sens. Unele pagube sunt acoperite de asigurarea pe care o au la mașini și vom vedea dacă acei copaci care au căzut peste mașinile lor fac parte din domeniul public. Dacă nu sunt în domeniul public, atunci Primăria nu-i poate despăgubi."
Trei persoane, surprinse de vijelie la cota 2000, coborâte în siguranță
„În zona montană, la Cota 2000, au fost prinse 3 persoane care s-au adapostit la refugiul de acolo. Sunt în siguranță si vor fi transportate în oraș de către angajații Salvamont Sinaia și Transport Urban” , transmite Primăria Sinaia.
Potrivit oficialilor, doi dintre răniții de la Peleș ar fi în stare gravă.
Avertisment pentru populație de la Primărie: evitați zona parcului Dimitrie Ghica și străduțele!
„Orașul arată ca după război”, spune Vlad Dinu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sinaia. Mulți copaci au fost doborâți în zona Castelului Peleș, acolo unde au și fost răniți turiștii. Arată rău și parcul Dimitrie Ghica, precizează aceeași sursă - trebuie evitat, foarte multe ramuri sunt rupte și încă nu au apucat să cadă. De asemenea, sunt multe mașini avariate, susține Dinu, care recunoaște că se așteaptă ca proprietarii să vină la Primărie și să ceară despăgubiri.
Răniții de la Peleș, conștienți și cooperanți
Răniții au fost recuperați din zona Aleei Peleș și a mânăstirii Sinaia, spune sublocotenentuil Andreia Ursache, de la ISU Prahova. Nu ar fi suferit răni foarte grave, din constatările făcute de echipele de intervenție la fața locului - toți, conștienți și cooperanți. Printre răniți se află și cetățeni străini.
Populația a primit un mesaj de avertizare RO-Alert în jurul orei 12. După 12.30, în jur de 150 de apeluri au infromt autoritățile despre ceea ce se întâmplă.
Dezastrul de 15 minute, în imagini
Apar tot mai multe filmări din timpul furtunii ori care surprind efectele acesteia.
Întârzieri majore pentru trenurile care trec prin Sinaia: 3 ore, afișate în Gara de Nord
În acest moment, conform informațiilor afișate în timp real pe tabela din Gara de Nord, trenurile care vin dinspre centrul țării au întârzieri de până la 3 ore.
Primăria Sinaia: Rafale de peste 100 km/h. Oamenii, rugați să evite zonele afectate
Potrivit Primăriei Sinaia, rafalele de vânt au suflat cu peste 100 de km/h. Localnicii și turiștii au fost sfătuiți să evite zonele afectate.
Vila Luminiș – Casa Memorială „George Enescu” a fost închisă temporar, din cauza vijeliei care a facut și acolo pagube. Zeci de copaci au fost doborâți - crengi mari au căzut peste mașini, case ori cabluri electrice, iar mai multe străzi inundate.
În localitățile vecine, pompierii au evacuat persoane surprinse de căderea arborilor peste autoturismul în care se aflau. Totodată, ei au intervenit și pentru evacuarea apei din subsolurile locuințelor.
Codul galben de instabilitate atmosferică este valabil până în noaptea dintre 9 și 10 iulie, ora 02:00 EEST, după cum precizează ANM. Sunt așteptate în continuare rafale de vânt între 60–70 km/h, averse torențiale, descărcări electrice și chiar grindină de 1–2 cm și cantități de precipitații de 20–25 l/m², iar local, peste 30 l/m².