Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scoțienii vorbesc despre "eșecul lui Ianis Hagi". Dilema mijlocașului înainte de Euro 2024: "Și-a ars și legăturile cu echipa"

Ajuns la 25 de ani, fiul "Regelui" Gică Hagi, Ianis, încă nu se regăsește. În august 2023, talentatul mijlocaș a fost împrumutat de Rangers la Alaves, iar Ianis Hagi a sperat că acela va fi un nou început pentru el.

În februarie 2023, el venea după o accidentare gravă care l-a ținut departe de gazon aproape un an, însă antrenorul de atunci al lui Rangers, Michael Beale, l-a folosit ocazional, chiar și după ce s-a refăcut total. La început, Hagi a crezut că totul se întâmplă din cauza revenirii sale în urma acelei accidentări, însă nu a fost așa, pentru că, în întregul sezon, el a bifat doar 11 meciuri, iar în unele dintre ele, a intrat pe final.

Fanii lui Rangers susțin că Ianis Hagi "a eșuat"

La acea vreme, site-ul fanilor lui Rangers, Ibrox Noise, a publicat un articol în care motiva de ce mijlocașul "nu mai conta" atât de mult pentru echipă și de ce clubul nu mai avea nevoie de el. Acum, aceeași publicație îi face o radiografie dură.

După unele sondaje de la acea vreme, "un număr mare de fani a avut o mare problemă cu acest jucător", pentru că, au considerat ei, "un jucător nu se îmbunătățește cu cât joacă mai puțin". Și Hagi a fost în asentimentul fanilor, iar decizia de a juca la altă echipă a fost luată nu doar de club, ci mai ales de jucător.

Când Hagi a ajuns la Alaves, a făcut o declarație în care a spus: "aici mi-am dorit să fiu". Declarația nu a putut fi iertată de către fanii lui Rangers, mai ales că Hagi știa că, după împrumut, va reveni pe Ibrox Park în iulie 2024.

În acest context, fanii scoțienilor amintesc acum și de un discurs al noului antrenor de la Rangers, Philippe Clement, care a fost numit în octombrie 2023 și care a spus că el vrea la echipă doar jucători care "doresc să fie aici din toată inima". Pe cale de consecință, suporterii au ajuns la concluzia că Hagi "nu se încadrează" și că "este complet excedentar" echipei, după cum se arată în sursa citată.

Nici evoluțiile sale din Spania nu au impresionat și sunt rare, adică exact opusul a ceea ce-și dorea el odată cu acel transfer la Alaves. Ianis Hagi a jucat titular în doar 8 meciuri din cele 20 de apariții pe care le-a bifat în acest sezon, a dat două goluri și o pasă decisivă, dar nu și-a pus amprenta conform așteptărilor și nu a devenit titular.

"Pe măsură ce eșuarea lui Hagi în LaLiga continuă, putem spune doar că poziția numărului zece și aripile lui Rangers sunt acum dotate, mai mult ca niciodată, cu o mulțime de talent. (...) El nu ar putea aduce la echipă ceea ce noi să nu avem deja. Și-a ars și legăturile cu Rangers, cerându-și dreptul de a juca (atunci când Beale era la echipă), apoi a scuipat clubul odată cu transferul în Spania, spunând că acolo și-a dorit să fie", susține sursa citată.

Situația lui Ianis Hagi, în perspectiva Euro 2024

După aceste evenimente, pătimașii susținători ai lui Rangers sunt convinși că Hagi și-a încheiat conturile cu această echipă și au dat un verdict dur.

"Hagi nu se va întoarce. Numărul lui Hagi i-a fost dat de Rangers lui Fabio Silva, într-un gest de plecare simbolic, deși din punct de vedere tehnic, vara aceasta, Hagi va fi din nou jucătorul lui Rangers și probabil fie va reveni împrumutat, fie va fi vândut", a scris publicația respectivă.

  • La Rangers, Ianis Hagi a bifat 99 de partie oficiale, a dat 16 goluri și 21 de pase decisive.

Hagi a ales Alaves pentru că dorea să joace mai mult decât la Rangers, în speranța de a prinde un loc în echipa națională a României pentru Euro 2024 (14 iunie-14 iulie). Însă în această situație, este posibil ca selecționerul Edi Iordănescu să nu-l convoace.

Ianis Hagi a mai fost protagonistul unui moment similar în martie 2023, când Iordănescu jr. nu l-a convocat în preliminarii. Iar remarcile tatălui său, care i-a bătut obrazul selecționerului, au iscat un scandal uriaș atunci.

La câteva luni distanță, în septembrie 2023, Iordănescu l-a convocat pe Ianis, deși situația sa nu era prea mult schimbată. Și la acea vreme s-a discutat mult pe tema "meritocrației" la echipa națională.

  • 3,5 milioane de euro a ajuns cota de piață a lui Ianis Hagi, potrivit publicației de specialitate Transfermarkt.
  • Tot 3,5 milioane de euro a fost suma de transfer pe care Rangers le-a plătit-o celor de la Genk în iulie 2020, când scoțienii l-au transferat definitiv de la belgieni, după ce jucătorul evoluase la Rangers sub formă de împrumut o jumătate de sezon.
  • 4,7 milioane de euro a plătit Genk pentru transferul lui Ianis Hagi de la Viitorul, în iulie 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE