Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacții după calificarea României la Euro 2024. Ianis Hagi: Ne-am calificat şi suntem pe merit la Euro

România s-a calificat la Euro 2024. Echipa națională de fotbal a învins sâmbătă seară reprezentativa Israelului cu scorul de 2 - 1. Tricolorii revin astfel la turneul european după 8 ani de pauză.

Neînvinsă după nouă meciuri, reprezentativa noastră este pe primul loc în grupa I, după ce Elveţia a remizat acasă cu Kosovo, 1-1. Victoria de aseară a propulsat naționala României în urna a doua valorică pentru tragerea la sorți a grupelor de la Euro 2024.

Victoria a generat reacții imediate în rândul jucătorilor și al antrenorului naționalei, Edi Iordănescu.

VEZI GALERIA
8 imagini

Sărbătoarea începută pe teren după ultimul fluier al arbitrului a fost continuată de "tricolori" la vestiare, dar şi în sala de conferinţe a stadionului din Felcsut.

Edi Iordănescu i-a felicitat pe jucătorii săi

”E un privilegiu că vă antrenez. E cea mai mare bucurie și mândrie a mea. Și, în același timp, România a uitat să se bucure. Hai să le arătăm cum să se bucure.

România! Ole-ole-ole!”

Conferinţa de presă a selecţionerului a fost, apoi, întreruptă de 'tricolorii' euforici în urma calificării.

Nicolae Stanciu, Andrei Burcă, Vasile Mogoş, Horaţiu Moldovan, Denis Alibec, Olimpiu Moruţan, Florin Niţă şi Adrian Rus l-au luat prin surprindere pe selecţioner care răspundea întrebărilor jurnaliştilor. Jucătorii l-au ridicat de pe scaun pe Edward Iordănescu şi au scandat împreună "România, România" cu tricolorul în spate, transmite Agerpres.

Andrei Burcă a oferit şi o declaraţie în locul selecţionerului:

"Am condus meciul. Meritam să câştigăm din prima repriză. Am avut mai multe ocazii, am fost peste ei. Mulţumim frumos, ne vedem în Germania".

Jucătorii au părăsit apoi sala de conferinţe în aplauzele celor prezenţi.

Răzvan Burleanu: Vrem ca această generaţie să fie cea mai bună din ultimii 20 de ani

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a declarat, duminică, pe Aeroportul ''Henri Coandă'', la întoarcerea lotului echipei naţionale din Ungaria, după meciul cu Israelul, câştigat cu 2-1, că nu este mulţumit doar cu această calificare la EURO 2024, dorindu-şi ca formaţia pregătită de Edward Iordănescu să devină cea mai bună reprezentativă din ultimii 20 de ani.

"Au fost şapte ani de sacrificii, de eforturi, în care poate uneori am fost prea aspru criticaţi, dar criticile ne-au ajutat foarte mult. Le mulţumim suporterilor că au avut răbdare şi încredere în tot acest proiect şi familiei fotbalului românesc, care s-au conectat la această strategie şi viziune. Indiferent pe ce loc terminăm în grupă, va urma o perioadă intensă de pregătiri, încât să avem această capacitate să trecem la o etapă următoare. Nu suntem mulţumiţi doar cu această calificare, ne dorim ca această generaţie să fie cea mai bună din ultimii 20 de ani şi trebuie să credem în asta. Şi pentru asta trebuie să muncim de zi în lunile următoare şi veţi vedea acest lucru la nivelul fiecărui jucător. În ciuda faptului că nu avem rezultate sportive la nivelul cluburilor, această performanţă a echipei naţionale confirmă că fotbalul românesc este pe un trend pozitiv, fiindcă în ultimii nouă ani înregistrăm cea mai mare creştere de participare în ceea ce priveşte numărul copiilor care joacă fotbal", a declarat Burleanu la Salonul Oficial al Aeroportului ''Henri Coandă'', unde a fost primită echipa naţională.

Preşedintele FRF a avut cuvinte de laudă la adresa selecţionerului Edward Iordănescu.

"Edi Iordănescu a avut o contribuţie importantă în ceea ce priveşte o cultură a performanţei la nivelul primei reprezentative, care a produs o reacţie la nivelul jucătorilor, pe care am văzut-o transformată în ceea ce numim o familie, o coeziune, un spirit al grupului. Şi asta s-a concretizat pentru dorinţă unică de a reuşi împreună acesta a fost elementul diferenţiator în această campanie. L-am felicitat că a avut capacitatea ca, alături de noi în toată această perioadă de timp, să treacă prin aceste eforturi sacrificii care nu au fost uşoare nici pentru el. Pentru un selecţioner să continue după o campanie în care nu ne-am îndeplinit obiectivul din Liga Naţiunilor înseamnă un act mare de curaj, dar şi de responsabilitate. El a conştientizat că suntem pe un drum bun şi că avem nevoie doar de puţină răbdare", a completat Burleanu .

Reacția lui Ianis Hagi, după victoria cu Israelul

”Nu cred în coincidenţe, ci în destin. Îţi faci destinul de mic copil, prin muncă. Domnul Iordănescu este un muncitor, eu sunt un muncitor.

Ne-am calificat şi suntem pe merit la Euro. România a fost pregătită de la primul meci şi s-a văzut asta. Rămâne să jucăm pe Arena Naţională cu un stadion plin, încercăm să-i facem fericiţi pe suporteri.”

Și premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat printr-o postare pe Facebook în care i-a felicitat pe tricolori.

”Calificareee! Suntem la EURO, în sfârșit!

Bravo, băieți! După ani de zile de așteptare chinuitoare, i-ați făcut din nou fericiți pe români!”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE