Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Samsung România, eMAG, Altex și Flanco, amendate de Consiliul Concurenței cu 123 de milioane de lei. Care a fost motivul

Amendă usturătoare, de 123 de milioane de lei, pentru Samsung România, eMAG, Altex și Flanco, din partea Consiliului Concurenței. Cele patru companii s-au înțeles în privința prețurilor televizoarelor și telefoanelor mobile vândute în perioada 2019-2021, iar cei prejudiciați au fost chiar cumpărătorii, care au plătit mai mult. Retailerii au achitat deja amenda, iar banii au intrat în bugetul statului. 

Ancheta a vizat câteva modele de televizoare și telefoane Samsung vândute de retailerii eMag, Altex și Flanco. Practic, cele patru companii au fixat prețurile de vânzare. Inspectorii de concurență au descoperit cum a funcționat înțelegerea. 

Bogdan Chirițoiu, președinte al Consiliului Concurenței: ”Reduceau discounturile care puteau fi oferite consumatorilor. De ce făceau asta? Ca să vândă întâi produsele mai vechi, limitau discounturile care se așezau produselor mai noi. O dată e o încălcare a legii concurenței pentru că în felul acesta clienții erau limitați în privința discounturilor pe care le puteau primi și prețurile de la unele electrocasnice erau mai mari decât ar fi fost în condiții normale și corecte în care nu ar fi intervenit această înțelegere ilegală între companii.” 

Totul a plecat de la o sesizare anonimă depusă pe platforma avertizorilor de concurență. 

Bogdan Chirițoiu, președinte al Consiliului Concurenței: ”Toate companiile au recunoscut încălcarea, de asta amenzile au fost reduse pentru toate companiile care au recunoscut încălcarea pentru producătorii de electrocasnice, firma SEROM e înregistrată în România, amenda a fost de 75 de milioane de lei. Pentru retaileri cam 20 de milioane pentru fiecare, deci în total suntem la peste 20 de milioane de euro.” 

Cum au reaționat marii retailerii

eMAG a reacționat printr-un comunicat de presă, dând asigurări în privința calității serviciilor oferite în continuare consumatorilor. 

Flanco a avut o reacție similară, în care a precizat că va continua să stabilească independent politica de prețuri și oferte, fără a permite vreodată intruziunea oricărei terțe părți. 

De asemenea, Samsung a transmis că amenda nu va afecta activitatea companiei, așadar clienții și partenerii nu vor avea de suferit. 

Legea concurenței interzice înțelegerile între companii care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piață, cum ar fi stabilirea prețurilor de cumpărare și de vânzare. Încălcarea normelor poate aduce amenzi de până la 10% din cifra de afaceri a unei companii. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE