Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

S-a întors pe teren printre "Regi”, dar e plătit ca orice pământean. Drumul lui Ronaldinho de la Balonul de Aur la 70 de euro pe meci

Publicat de: Silviu Calangiu

Ronaldinho, fostul star al Barcelonei, AC Milan și al naționalei Braziliei a revenit pe teren, la 43 de ani. A jucat în Kings League, competiția gândită și promovată de Gerard Pique și devenită hit pe internet – este transmisă pe Twitch, iar meciul de debut al brazilianului a adunat aproape 2,1 milioane de urmăritori. Cu toate acestea, salariul încasat de Ronnie, care joacă într-o echipă deținută de un streamer, ar fi, potrivit publicației AS, de numai 70 de euro pe partidă.

Cu precizarea că brazilianul ar încasa undeva între 10 și 15 mii de euro pentru prezența în Ligă, de la Kosmos, compania lui Pique, conform aceleiași surse. O sumă infimă, totuși, în raport cu anvergura lui de sportiv.

Momentul de care n-a profitat Ronaldinho: schimbul de generații de la naționala Braziliei

Cu două decenii în urmă și, parcă, după un scenariu de telenovelă produsă de Globo, Brazilia dădea drumul la robinetul din care aveau să curgă valuri de lacrimi după vreo două generații și jumătate de super-campioni. Era cam gata cu marea performanță. Dovadă că echipa națională, care venea după două turnee câștigate - 1994, cu Romario și Bebeto în frunte și 2002 (cu Ronaldo și Rivaldo), dar și după KO-ul din finala franceză (1998, 0-3 neverosimil cu băieții lui Aimee Jacquet) – a intrat într-un mare hiatus.

În schimb, talentul de necontestat și-a găsit sălaș în epigonii laureaților.  La unul dintre ei, din păcate, s-a limitat la glezne și la, nivel superior, la o splendidă etalare a danturii. Nu a mai angrenat voința și nici gândirea complexă, pe care nivelul ridicat din sportul de perfomanță le impune, astăzi.

Ronaldo de Assis Moreira. Ronaldinho. Indubitabil, cel mai talentat jucător al generației lui, Balon de Aur în 2005, câștigător al Ligii Campionilor și, deși era în umbra marelui Ronaldo, campion mondial în 2002.

“Peste Messi, peste Cristiano Ronaldo.” îl descrie fostul său coechipier de la Barcelona, Deco. “În vârf de formă...incomparabil.” completează un alt mingicar celebru, Nani. “E omul care face diferența între o echipă care joacă foarte bine și una care joacă absolut memorabil” îl definește și fostul antrenor de pe Camp Nou, Frank Rijkaard.

Iar Messi, protejatul brazilianului în timpul perioadei din Spania, explică simplu: “A fost Schimbarea. În primul an de la venirea lui, n-am câștigat nimic, dar i-a făcut pe oameni să se îndrăgostească de el..Apoi, au început să vină trofeele”.

Talentat ca Magic, capricios ca Rodman, falit ca Iverson

Lui Ronaldinho, însă, i-a plăcut mai mult viața decât mingea. Iar dacă mingea o diviniza, nu ne putem decât imagina cu câtă intensitate respiră. Este, pe alocuri, echivalentul lui Dennis Rodman, în ceea ce privește comportamentul din afara terenului. Cu precizarea că Rodman, în baschet, dincolo de titlurile cu Bulls, nu îi ajunge la degetul mic în ceea ce privește talentul și exprimarea sportivă.

N-ar fi, e drept, nici de talia lui Jordan, pe care l-a iubit și al cărui brand l-a reprezentat ani buni. Poate că o comparație cu Magic Johnson ar fi potrivită. Ambilor le-a plăcut să petreacă. Au iubit fetele și loisirul.

De altfel, după ce a plecat de la Barcelona și i-a făcut și pe italieni să se îndrăgostească de el, în urma periplului de la AC Milan, Dinho s-a întors în Brazilia. La plajă, căci nu prea îi mai stătea mintea la fotbal de performanță. Și s-a lăsat, în cele din urmă. El, unul dintre puținii pământeni care au câștigat Cupa Mondială, Champions League și Balonul de Aur.

Apoi, a venit abisul.

Declinul lui a adus izbitor cu cel al unui alt idol din lumea sportului: Allen Iverson. Diferența e că lui Ronaldinho nu prea a avut cine să-i protejeze averea, precum americanului. Când a semnat cu Reebok, Iverson a primit nu doar un venit anual garantat, ci și un cont bancar și o clauză care-i proteja din încasări. În 2030, fostul star din NBA va putea retrage 16 milioane de dolari de acolo – erau 32, dar între timp acesta a divorțat, iar soția va încasa cealaltă jumătate.

De pe fundul prăpastiei singura cale e în sus

Ronaldinho a atins fundul prăpastiei în 2020, odată cu o condamnare la închisoare, în Paraguay. El și fratele său, Roberto – un personaj care, din păcate, i-a influențat negativ cariera – au folosit pașapoarte false. Au ieșit pe cauțiune, dar fostul mijlocaș ofensiv a mai petrecut cinci luni în arest la domiciliu, după.

Tot publicația AS raporta, însă, că la un an de la mai puțin plăcutele evenimente, brazilianul ar fi încasat aproape 1 milion de euro din campanii de publicitate.

Ajuns la 43 de ani, Dinho a semnat un contract în Kings League, competiția care vrea să revoluționeze fotbalul în era web 3.0.  O rețetă de 3 milioane de dolari, pe care Pique a dus-o pe Camp Nou, pentru Final 4. 92.000 de oameni au urmărit meciurile.

Regulamentul aparte precizează că fiecare echipă poate aduce, la un moment dat, un jucător-vedetă. Iker Casillas, Xavi sau Kun Aguero sunt câteva exemple. Ronaldinho a evoluat la Porcinos FC, o echipă patronată de Ibai, un streamer spaniol care a ajuns vedetă comentând meciuri de League of Legends pe Twitch. Un băiat de 27 de ani, cu avere de aproximativ 2 milioane de euro, de altfel, conform site-urilor de specialitate.

Pentru prestația din teren, brazilianul ar fi încasat doar 70 de euro. Prezența sa, în schimb, ar fi fost plătită, conform AS, cu o sumă cuprinsă între 10 și 15 mii de euro.

Iar ca să nu uităm ce fel de jucător a fost brazilianul, un clip cu el în Kings League s-a viralizat rapid. Nu, nu este vreo foarfecă executată după o întoarcere imposibilă. Ori cu driblinguri precum cele cu care a culcat la pământ apărarea lui Real, în meciul în care tot Santiago Bernabeu l-a aplaudat în picioare. Nu.

Ci un video în care i se explică modul în care se bat penaltyurile în Kings League: alergând de la jumătatea terenului.

"Eu nu alerg, să o facă altul!" a fost replica zâmbărețului adorat de o planetă întreagă, la aflarea veștii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE