Rusia plănuiește în această vară o ofensivă de proporții în regiunea Donețk din estul Ucrainei, cu scopul de a cuceri acest teritoriu pe care nu reușește să-l controleze în totalitate din 2022, când Putin a ordonat invazia. Avertismentul a fost lansat de mai mulți oficiali militari ucraineni și analiști din domeniul Apărării, citați de publicația The Kyiv Independent.
De asemenea, ar exista semnale dinspre Casa Albă că președintele american Donald Trump ar începe să-și piardă răbdarea cu Moscova, în contrast cu abordarea de până acum față de omologul său rus Vladimir Putin, conform Agerpres.
Ofensiva rusă în Donețk a început deja, susțin unii analiști intervievați de Washington Post. Aceasta a coincis cu momentul în care au intrat în impas eforturile de pace mediate de SUA, precum și cu respingerea de către Moscova a apelurilor occidentale repetate la încetarea focului.
Potrivit experților americani, președintele Vladimir Putin este în continuare convins că o victorie militară este încă posibilă, în pofida faptului că sancțiunile continuă, iar pierderile de pe câmpul de luptă au pus la încercare capacitățile Rusiei.
De ce a devenit cucerirea regiunii Donețk o miză pentru Putin
Vladimir Putin a stabilit că este o prioritate controlarea întregii regiuni Donețk, în condițiile în care militarii ruși nu au reușit să cucerească Kievul, la începutul războiului. În septembrie 2022, liderul de la Kremlin a declarat Donețk și regiunile ucrainene Lugansk, Herson și Zaporojie fac parte din Federația Rusă, cu toate că sunt parțial ocupate de forțele ruse.
Chiar dacă a declarat că vrea pacea, Rusia insistă că discuțiile trebuie să abordeze „cauzele profunde” ale războiului. În urma negocierilor purtate la 16 mai la Istanbul, Rusia și Ucraina au agreat ideea elaborării unui memorandum de către fiecare în parte, o „foaie de parcurs” care să stabilească principiile pentru o viitoare soluționare a conflictului.
Rușii vor să atace un oraș-cheie din Donețk, din trei direcții
Analiștii estimează că ofensiva principală se va concentra pe direcția Donețk - în special orașele Pokrovsk și Kostiantinivka. Cu toate acestea, Rusia pregătește, de asemenea, operațiuni de dimensiuni mai mici în regiunile Sumî și Harkov din nord-estul Ucrainei.
Mikola Bielieskov, de la Institutul național pentru studii strategice din Ucraina, a declarat pentru Washington Post că una dintre principalele ținte rămâne orașul Kostiantinivka, întrucât reprezintă o perspectivă „promițătoare” pentru forțele ruse în prezent, ținând cont de capacitatea Rusiei de a o ataca din trei direcții.
În pofida previziunilor anterioare conform cărora aceste orașe vor cădea până la sfârșitul anului 2023, forțele ucrainene continuă să le controleze prin eforturi considerabile, notează sursa citată.
Ucraina duce lipsă de noi recruți
Cu toate acestea, Ucraina se află sub presiune din cauza deficitului de noi recruți și a puterii de foc limitate, în vreme ce Rusia și-a depășit obiectivele de recrutare militară. Chiar dacă a mobilizat aproape 125.000 de soldați la granițele regiunilor Sumî și Harkov, Rusia nu dispune de efective suficiente pentru acțiuni ofensive la scară largă în ambele regiuni, susțin serviciile de informații militare ucrainene.
În schimb, militarii ruși ar putea încerca să acapareze teritorii mici pentru a crea „zone tampon”, așa cum sunt denumite de oficialii de la Moscova. Forțele ruse au cucerit deja patru sate în nord-estul regiunii Sumî și vor să exercite presiuni asupra unor centre regionale precum Sumî, centrul administrativ al regiunii cu același nume.
Între timp, Ucraina continuă să se axeze pe apărare pentru a provoca pierderi grele forțelor ruse, mai degrabă decât de a recuceri teritoriul ocupat. Această strategie are la bază livrări periodice de arme din străinătate, în special din SUA, dar nu există nicio garanție că acestea vor continua.
Europa a dat semnalul pentru un sprijin sporit. Cancelarul german Friedrich Merz a anunțat ridicarea restricțiilor privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acțiune.