Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia îl pune pe purtătorul de cuvânt al Meta pe o listă de persoane urmărite

Rusia l-a adăugat pe purtătorul de cuvânt al companiei americane de tehnologie Meta, care deține Facebook și Instagram, pe o listă de persoane căutate, potrivit unei baze de date online gestionate de Ministerul de Interne al țării, relatează Associated Press.

Agenția rusă de stat Tass și agenția independentă de știri Mediazona au raportat pentru prima dată că directorul de comunicare al Meta, Andy Stone, a fost inclus duminică pe listă, la câteva săptămâni după ce, în octombrie, autoritățile ruse au clasificat Meta drept o organizație "teroristă și extremistă", deschizând calea unor posibile proceduri penale împotriva rezidenților ruși care folosesc platformele sale.

Baza de date a ministerului de Interne nu oferă detalii despre cazul împotriva lui Stone, precizând doar că acesta este căutat pentru acuzații penale. Meta nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Potrivit Mediazona, un site de știri independent care acoperă opoziția și sistemul penitenciar din Rusia, Stone a fost pus pe lista persoanelor căutate în februarie 2022, dar autoritățile nu au făcut nicio declarație în acest sens la momentul respectiv și nicio presă nu a relatat despre acest subiect până săptămâna aceasta.

Anchetă penală în cazul Meta

În luna martie a acestui an, Comitetul Federal de Investigații al Rusiei a deschis o anchetă penală în cazul Meta. Acesta a susținut că acțiunile companiei în urma invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina la 24 februarie 2022 au însemnat incitarea la violență împotriva rușilor.

După ce trupele rusești s-au mutat în Ucraina, Stone a anunțat modificări temporare ale politicii Meta privind discursul instigator la ură pentru a permite "forme de exprimare politică care în mod normal ar încălca regulile (sale), cum ar fi discursuri violente precum "moarte invadatorilor ruși"".

În aceeași declarație, Stone a adăugat că "apelurile credibile la violență împotriva civililor ruși" vor rămâne interzise.

Duminică, Mediazona a susținut că un tribunal rus nespecificat a emis un mandat de arestare la începutul acestei luni pe numele lui Stone, sub acuzația de "facilitare a terorismului". Raportul nu a precizat sursa acestei informații, care nu a putut fi verificată independent.

Platformele occidentale de socializare, inclusiv Facebook, Instagram și X - cunoscut anterior sub numele de Twitter - au fost populare printre tinerii ruși înainte de invazia din 2022 a Ucrainei, dar de atunci au fost blocate în țară ca parte a unei ample represiuni împotriva presei independente și a altor forme de exprimare critică. În prezent, acestea sunt accesibile doar prin VPN.

În aprilie 2022, Rusia a interzis, de asemenea, în mod oficial intrarea în țară a directorului general al Meta, Mark Zuckerberg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE