Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii au împrumutat mai mulți bani, în ciuda situației economice

Românii au împrumutat mai mulți bani anul acesta, deși perspectivele economice nu sunt chiar optimiste. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut aproape de patru ori față de iunie anul trecut și a depășit astăzi 8%. Și dobânda de politică monetară va fi majorată până la 7%, până la sfârșitul anului, cred analiștii economici.

Românii au luat credite în lei în valoare de peste 145 de miliarde de lei, cu aproape 14% mai mult față de luna iunie 2021.

Și companiile au de plată credite semnificativ mai mari, atât în lei cât și în euro. În total, avem o creștere de 27% a sumelor împrumutate de companii.

Între timp, pentru a contracara inflația care a atins valori record anul acesta, Banca Națională a majorat dobânda de politică monetară de cinci ori, de la 1,75% în noiembrie 2021, la 4,75% în prezent. Creșterea ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a dus la rate bancare semnificativ mai mari.

De exemplu, o persoană care plătea anul trecut, în iunie, o rată de 1,219 lei, anul acesta a plătit cu peste 300 de lei în plus. În iulie, diferența a crescut la 700 de lei.

Comisia Europeană estimează că România va avea o creștere economică de 3.9% anul acesta și în scădere, de 2,9% anul viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE