Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rogozin i-a trimis lui Macron schija care l-a rănit în Ucraina. „Nimeni nu va scăpa de responsabilitatea pentru crimele de război”

Dmitri Rogozin, fostul şef al Agenţiei spaţiale rus (Roscosmos) și un susținător fervent al războiului din Ucraina, a anunţat miercuri că i-a trimis preşedintelui francez Emmanuel Macron un fragment din schija care l-a rănit în Ucraina. Fostul vicepremier rus a afirmat este fragmentul dintr-un obuz ce ar fi fost lansat dintr-un tun Caesar furnizat Kievului de către Franţa.

Rogozin conduce în prezent un grup de consilieri militari ce oferă asistenţă forţelor separatiste în Ucraina. În decembrie 2022, politicianul rus a fost rănit la spate, în urma unui atac ucrainean asupra unui hotel din Doneţk, un oraș din estul Ucrainei, zonă aflată sub control rusesc, atac soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

Dmitri Rogozin a precizat că incidentul a avut loc în timpul unei „ședințe de lucru” în restaurantul hotelului. De asemenea, postul public rus de televiziune Rossia-24 a relatat că fostul şef al Roscosmos îşi celebra acolo cea de-a 59-a aniversare, alături de invitaţi şi muzicanţi.

În urma atacului, Rogozin a fost operat la spital deoarece o schijă de obuz îi rămăsese blocată deasupra omoplatului drept.

Rogozin a afirmat că i-a scris ambasadorului francez la Moscova, Pierre Levy.

„În acest plic, împreună cu scrisoarea mea, veţi vedea un fragment de obuz de la o piesă de artilerie franceză de 155 mm Caesar', a menționat Rogozin în scrisoarea deschisă, publicată pe Telegram.

„Mi-a perforat umărul drept şi s-a blocat în a cincea vertebră cervicală, la doar un milimetru distanţă de cealaltă, şi ar fi putut să mă ucidă sau să mă facă invalid”; a adăugat el.

Potrivit sursei citate, Ambasada Franţei la Moscova nu a dorit să facă vreun comentariu pentru moment.

Rogozin a mai spus că și-a pierdut doi dintre prietenii săi în bombardament.

„Toate victimele noastre sunt pe conştiinţa dumneavoastră! Vă rog să-i transmiteţi fragmentul de schijă scos din coloana mea vertebrală de către chirurgi preşedintelui francez Emmanuel Macron', a scris politicianul rus.

„Şi spuneţi-i că nimeni nu va scăpa de responsabilitatea pentru crimele de război', adaugă el.

Reacția Ucrainei după gestul lui Rogozin

Un consilier al ministrului ucrainean de interne, Anton Gheraşcenko, i-a răspuns lui Rogozin pe Telegram și i-a recomandat să păstreze schija decât să i-o trimită lui Macron, pentru că „cine ştie când va mai ţine în mână un lucru atât de bine făcut', într-o aluzie sarcastică la calitatea îndoielnică a armamentului rusesc.

Rachetele de înaltă precizie, cu care se laudă Moscova, şi pe care armata rusă susţine că le lansează împotriva ţintelor militare în Ucraina, de cele mai multe ori lovesc obiective civile şi ucid oameni paşnici, notează publicaţia ucraineană Dialog.

Rusia a declanşat la 24 februarie anul trecut o invazie pe scară largă în Ucraina, în ceea ce ea numeşte 'operaţiune specială militară', dar reprezintă de fapt o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva unui stat vecin independent şi suveran. Conflictul declanşat de Kremlin în urmă cu peste zece luni în urmă a făcut mii de morţi de ambele părţi şi a şters întregi localităţi ucrainene de pe faţa pământului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE