Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ROBOR scade, ratele se vor micșora. Specialist: „Ce a fost mai rău a trecut”

Ce a fost mai rău a trecut pentru românii cu credite în lei, spun bancherii. Potrivit oficialilor băncilor, sunt șanse mari ca dobânzile să nu mai urce, dupa criza ROBOR din 2022 și să scadă treptat.

Totuși, chiar și cu dobânzi ceva mai mici, specialiștii le recomandă celor care vor să ia un credit pe 30 de ani să se gândească de două ori. Se poate întâmpla orice într-o perioadă atât de lungă, de la inflație galopantă la crize complicate.

2022 a fost anul în care românii cu credite în lei s-au confruntat cu un val de creștere a indicelui ROBOR, pe fondul inflației tot mai mari și a problemelor aduse de războiul din Ucraina. De la 3% în ianuarie 2022, ROBOR la trei luni a ajuns acum la 7,2%, cu un maxim de 8,21% în octombrie anul trecut. În tot acest timp, ratele bancare au crescut, în medie, cu 80%, ba chiar s-au dublat în unele cazuri. De la vârful băncilor comerciale vine însă un val de optimism: ROBOR scade deja de câteva săptămâni și este de așteptat ca inflația să se înjumătățească până la finele acestui an.

Ionuț Dumitru, economistul șef al unei bănci comerciale: „Creează perspective ca dobânzile, cel puțin, să nu mai crească si să vedem o stabilizare, apoi o traiectorie de scădere a ratelor de dobândă. Cel puțin cu informațiile pe care le avem acum, am putea spune că ce a fost mai rău a trecut.”

Românii care vor să facă un împrumut bancar pe termen lung ar trebui să dea dovadă de chibzuință

O stagnare a dobânzilor înseamnă că povara ratelor continuă să fie ridicată pentru clienții băncilor. În prezent, rata unui credit în valoare de 250.000 de lei care depinde de ROBOR este cu aproape 800 de lei mai mare față de anul trecut. Aceeași diferență este și în cazul ratelor calculate în funcție de IRCC pentru același împrumut cu dobândă variabilă. Cu atât mai mult în această perioadă dificilă, economiștii îndeamnă la prudență.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: „Ce să facă cetățenii? Prudență, oamenii chibzuiți trebuie să prioritizeze, sigur că e dureros, poate, ceea ce spun, nu vreau să par cinic, dar trebuie să prioritizeze, vremurile sunt foarte dificile.”

Mai ales românii care se gândesc să facă un împrumut bancar pe termen lung ar trebui să dea dovadă de chibzuință.

Eugen Rădulescu, director Direcția Stabilitate Financiară BNR: „În 30 de ani vom avea cel puțin două crize complete, două cicluri economice complete, cu creșteri și descreșteri, cu lucruri mai bune și mai puțin bune care se pot întâmpla.”

Economiștii vin cu o soluție universală pentru cei care merg la bancă pentru un credit.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: „Rata fixă, pentru că rata fixă, orice s-ar întâmpla, îți dă o anumită siguranță. Este bine să iei credite în moneda în care obții veniturile.”

În ultimul an, valoarea creditelor în lei aflate în derulare, luate de populație, a crescut cu peste 7%. În cazul valutei, datele Băncii Naționale arată în scădere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE