Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Revoltă în Rusia. 6.000 de persoane s-au bătut cu poliția după condamnarea unui opozant

Republica autonomă Bashkortostan, din vestul Rusiei, a fost teatrul unor confruntări între o parte din populație și forțele de ordine. Fail Alsînov, un cunoscut opozant al regimului lui Vladimir Putin, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.

Inițial, acuzațiile erau de "incitare la ură etnică, umilirea demnităţii unui grup de persoane pe bază de rasă, naţionalitate, limbă sau origine", dar și de "apeluri la mitinguri antiguvernamentale și activități extremiste" și de "discreditarea forțelor armate ale Rusiei". În cele din urmă, acuzația rămasă a fost cea de incitare la ură.

Revoltă în Rusia după condamnarea opozantului Fail Alsînov

Decizia a fost dată de un tribunal din Baimak, în spatele ușilor închise, pentru un discurs al lui Fail Alsîmov din aprilie 2023, când activistul de mediu vorbea la un miting privind planurile de exploatare a aurului în Bashkortostan. El a criticat planurile guvernului regiunii de a exploata aurul lângă satul Ișmurzino, deoarece asta ar însemna că ar fi aduși muncitori migranți. În timpul discursului său, el a utilizat niște expresii în limba locală, calificate drept rasiste de către regimul de la Moscova. El a condamnat și invazia Rusiei în Ucraina.

În timpul procesului, el s-a apărat și a spus că expresiile pe care le-a folosit au fost prost traduse în limba rusă. Guvernatorul republicii Bashkortostan, Radii Habirov, a spus că Alsînov "a insultat popoarele din Asia Centrală şi din Caucaz".

Alsînov a fost lider al Bașqort, o organizație interzisă în Rusia, din mai 2020, care a promovat limba și cultura bașkiră, a organizat mai multe mitinguri și evenimente care contestau politicile autorităților locale și federale, inclusiv inițiativa Moscovei de a elimina cursurile obligatorii de limbă indigenă în regiunile cu grupuri etnice indigene mari.

VEZI GALERIA
6 imagini

Revoltele sunt interzise în Rusia și se pedepsesc cu închisoarea

Din cei 17.000 de oameni din Baimak, au protestat în jur de 6.000, conform ONG-ului OVD-Info și a publicației online independente Sota. Au apărut și clipuri video pe rețelele de socializare, în care apar sute de persoane aruncând cu bulgări de zăpadă în polițiști. Ei au încercat să blocheze clădirea instanței, pentru a împiedica ridicarea lui Alsîmov.

Echipați cu scuturi și bastoane, aceștia au ripostat imediat, au folosit și gaze lacrimogene și au făcut și zeci de arestări. Pentru a ajuta poliția și jandarmeria locală, au fost trimiși și detașamente ale Gărzii Național, conform canalului Telegram Vyorstka.

Aceasta a fost una dintre cele mai mari revolte din Rusia de la începerea războiului din Ucraina. Ea fusese încercată cu o zi înainte, însă polițiștii au reușit să o împiedice pe moment. În Rusia, după declanțarea războiului din Ucraina, revoltele sunt interzise pentru că "amenință securitatea națională".

În urma ciocnirilor dintre susținătorii lui Alsînov și forțele de ordine, peste 20 de persoane au avut nevoie de îngrijiri și două au fost internate, potrivit unor lucrători de la serviciul de ambulanță, citați de Nexta.

Ministerul de Interne a deschis un dosar penal pentru "revoltă în masă", infracțiune pedepsită cu cel puțin 15 ani de închisoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE