Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reprezentanţii USR cer ca tezele de doctorat ale premierului şi ministrului Cîmpeanu să fie analizate de CNATDCU

Reprezentanţii USR cer ca tezele de doctorat ale premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să fie analizate de CNATDCU, dar şi ca legile educaţiei să nu fie adoptate în forma actuală, deoarece prevederile sale îi „albesc" pe cei cu doctorate plagiate.

„S-a împlinit un an de când ministrul Sorin Cîmpeanu, vrând să se prezinte drept 'un exemplu personal' şi să răspundă acuzaţiilor că îşi ţine teza de doctorat la secret, a cerut Universităţii de Ştiinţe Agronomice să-i analizeze teza, după care să o trimită la CNATDCU, consiliul cu rol central în analiza plagiatelor. Nu se ştie dacă, în anul scurs, i-a verificat cineva teza ministrului Educaţiei, pentru că atât Universitatea, pe care Sorin Cîmpeanu a condus-o ani buni în calitate de rector, cât şi Ministerul Educaţiei refuză să ofere informaţii", scrie liderul USR, Cătălin Drulă, pe Facebook.

Potrivit acestuia, ministrul Cîmpeanu ar folosi proiectele noilor legi ale Educaţiei „pentru a oferi protecţie" plagiatorilor.

„Sorin Cîmpeanu a făcut totul pentru a încuraja furtul în învăţământul superior ”

„De la desfiinţarea CNATDCU la prescrierea în termen de trei ani a numeroase abateri de la etica universitară, plus, ca bonus, simplificarea procesului prin care se poate renunţa la titlul de doctor, Sorin Cîmpeanu a făcut totul pentru a încuraja furtul în învăţământul superior", a mai scris Drulă.

La rândul său, deputatul Stelian Ion, fost ministrul al Justiţiei, îi solicită public preşedintelui Klaus Iohannis să nu permită adoptarea proiectelor în forma supusă dezbaterii publice şi să se asigure că în aplicarea proiectului „România Educată" nu intervin „interese personale" ale unor decidenţi politici.

„Îi solicit public preşedintelui Iohannis să intervină în acest conflict cel puţin moral, în care decidenţii importanţi în elaborarea şi promovarea legilor educaţiei - premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Sorin Cîmpeanu - sunt acuzaţi că au plagiat în lucrările de doctorat. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat recent că se bucură că „Guvernul întreprinde în această perioadă paşi concreţi pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată”. O Românie educată cu adevărat nu se poate construi pe suspiciuni de plagiat la cel mai înalt nivel de decizie. De aceea, îi solicit preşedintelui să nu permită să fie adoptate aceste proiecte în forma lansată în dezbatere publică, ale căror prevederi îi albesc pe cei cu doctorate plagiate"
, a scris Stelian Ion pe aceeaşi reţea de socializare.

„Tezele de doctorat ale premierului Ciucă şi ministrului Cîmpeanu trebuie să fie publice”

El adaugă că tezele de doctorat ale premierului Ciucă şi ministrului Cîmpeanu trebuie să fie publice şi trebuie „de urgenţă" analizate de CNATDCU, iar rezultatele să fie comunicate public.

În august 2021, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a sesizat Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară cu solicitarea de analiză/verificare a conformităţii propriei teze de doctorat, inclusiv prin raportare la analiza întregii sale activităţi ştiinţifice „aşa cum este prezentată în lista cu lucrări ştiinţifice disponibilă public" pe site-ul instituţiei de învăţământ superior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE