Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Proiectul secolului", așa cum numesc unii experți renovarea celei mai mici piramide de pe platoul Giza, criticat aspru online

Un videoclip care surprinde demararea lucrărilor de renovare la piramida lui Menkaura, de pe platoul Giza, a fost îndelung criticat pe rețelele de socializare.

Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt, a numit lucrarea ”proiectul secolului”. Alte voci condamnă deja ”absurditatea” proiectului, transmite AFP.

Într-un videoclip postat la finalul săptămânii trecute, pe Facebook, Mostafa Waziri i-a arătat pe muncitorii care așezau blocuri de granit la baza piramidei, care se află lângă Sfinx și piramidele mai mari, ale lui Kephren și Keops, pe platoul Giza.

Învelită inițial în granit, piramida și-a pierdut, în timp, din stratul de protecție. Renovarea are ca scop restabilirea stilului original al structurii, prin reconstruirea stratului de granit.

Cât durează lucrările

Lucrările ar trebui să dureze trei ani și vor fi ”cadoul Egiptului pentru lume în secolul 21”, a spus Waziri, care conduce misiunea egipteano-japoneză responsabilă de proiect.

Totuși, zeci de comentarii critice însoțesc videoclipul acestuia.

”Imposibil!”, a scris egiptologul Monica Hanna.

”Singurul lucru care lipsea a fost să adăugăm țiglă piramidei! Când vom opri absurditatea în gestionarea moștenirii egiptene?” se întreabă aceasta.

”Toate principiile internaționale privind renovările interzic astfel de intervenții”, a adăugat specialistul, solicitând tuturor arheologilor să se ”mobilizeze imediat”.

Alți internauți au reacționat cu sarcasm.

”Când va fi planificat proiectul de îndreptare a Turnului din Pisa?” a întrebat un internaut.

”În loc de plăci, de ce să nu tapetăm ​​piramidele?”, a întrebat altul.

Problema conservării patrimoniului din Egipt, pentru care se consumă 10% din produsul intern brut dedicat turismului, este adesea subiectul unor dezbateri aprinse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE