Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Renault FT-17: 105 ani de când armata a pus în funcțiune primul tanc cu o turelă complet rotativă într-o luptă

Războiul din Ucraina a făcut ca marile țări ale lumii să acorde o mai mare atenție cheltuielilor pentru îmbunătățirea capacităților militare. Armamentul folosit de militari s-a schimbat și el în funcție tehnologiile noi apărute și de nevoile de pe câmpul de luptă.

Renault FT-17 a fost primul tanc desfășurat vreodată în luptă cu armament montat într-o turelă complet rotativă. Este un tanc francez din Primul Război Mondial, fiind folosit pentru prima dată de armată la 31 mai 1918. Acest concept nou a devenit baza pentru dezvoltarea ulterioară a tancurilor.

Istoria tancului FT-17

FT avea un design radical diferit față de tancurile britanice și franceze anterioare. Mai degrabă decât un vehicul mare și greu, conceptul din spatele său era un tanc mic și ușor, care să fie mai manevrabil, mai greu de atacat și care să poată fi folosit în număr mare.

Tancul, construit în 1917, are multe caracteristicile care pot fi văzute pe tancurile moderne: o turelă complet rotativă, șoferul în față, iar motorul și cutia de viteze în spate. Mii de astfel de tancuri au fost comandate, dar majoritatea au fost terminate abia după război și au ajuns să fie exportate în întreaga lume.

A început ca un concept și a devenit un proiect personal al lui Louis Renault, celebrul constructor de automobile. El și-a imaginat un tanc cu un raport putere/greutate suficient de bun pentru a depăși tranșeele și craterele de obuze și cu o turelă complet rotativă pentru a profita din plin de o singură armă, fie ea un tun sau o mitralieră, potrivit Tank Encyclopedia.

Conceptul de a opera un tanc ușor nu era unul natural pentru strategii militari, în ciuda faptului că era mai ușor de produs în masă. Totuși, proiectul a fost un succes, chiar dacă era mai mic și mai puțin impresionant decât tancurile folosite până atunci. Era o țintă complicată din cauza secțiunii sale înguste și a înălțimii reduse. Le-a dat încredere și soldaților care avansau în spatele lui, evitând majoritatea focurilor de mitralieră punitive.

Tancul ușor M1917

Tancul ușor M1917 a fost primul tanc oficial al armatei americane. Acesta s-a bazat pe tancul francez FT-17 Renault pe care Divizia I l-a folosit în septembrie 1918 la St. Mihiel.

Această versiune americană nu a ajuns niciodată în luptă din cauza sosirii sale târzii în Europa, dar designul de bază al Renault-ului, poziționarea motorului în spate, cu șoferul în față și o turelă mobilă la 360 de grade cu armament, avea să fie folosit pentru toate tancurile americane viitoare. Tancul a fost conceput pentru a însoți unitățile de infanterie în timp ce traversau No Mans Land.

M1917 a distrus cuiburile de mitraliere și obstacolele din sârmă ghimpată în timp ce infanteriștii îl urmau, profitând de breșele nou deschise în liniile inamice. Putea să traverseze un șanț de șapte picioare și să escaladeze un perete vertical de trei picioare. M1917 au continuat să fie tancurile ușoare standard ale armatei americane până când au fost eliminate treptat în 1931.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE