Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Recensământul ar putea fi prelungit. Aproape 20% din populația din România nu a completat formularul

Oficialii Institutului Național de Statistică vor prelungirea cu o săptămână a recensământului, care potrivit calendarului actual ar trebui să se încheie pe 17 iulie. 

O asemenea decizie ar fi justificată de procentajul mare, de aproape 20%, al populației care încă nu a completat formularul. Cei care nu au făcut acest lucru au la dispoziție atât punctele fixe de recenzare deschise în toată țara, cât și interviurile față în față. 

755 de puncte fixe de recenzare funcționează în toată țara. Aici sunt așteptate persoanele care nu au putut primi acasă vizita recenzorului sau care nu au reușit să se autorecenzeze în prima etapă, cea online. 800.000 de chestionare din cele completate online nu sunt valide.

Recensământul este obligatoriu. Cei care refuză să primească recenzorii, nu se prezintă în puncte fixe de recenzare sau completează greșit chestionarul riscă amenzi între 1000 și 3000 de lei. Cei care au completat online au obligația de a verifica dacă chestionarul lor e valid.

Autoritățile vor prelungirea recensământului

Institutului Național de Statistică vrea prelungirea cu o săptămână a recensământului, care potrivit calendarului actual ar trebui să se încheie pe 17 iulie, adică în câteva zile. 

O asemenea decizie ar fi justificată de procentajul mare, de aproape 20%, al populației care încă nu a completat formularul. În plus, la punctele fixe se stă mult la cozi.

82% din populația României a trecut deja prin recensământ. În județul Botoșani, 100 % din populație a completat formularul de recensământ. Vrancea, Bistrița-Năsăud, Teleorman și Olt sunt aproape de această cifră.  La coada clasamentului sunt județele Timiș și Iași, dar și Bucureștiul. 

Județe cu procent mare de persoane recenzate

-Botoșani - 100%

-Vrancea- 95%             

-Bistrița-Năsăud- 95%

-Teleorman- 90%

-Olt- 90%

Județe cu procent mare de persoane recenzate:

-Timiș- 65%

-Iași- 60%

O contorizare incompletă a locuitorilor și a locuințelor înseamnă fonduri insuficiente de la bugetul de stat pentru nevoile comunității, precum și sume mai mici din fonduri europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE