Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul din Ucraina este una dintre temele expoziției tradiționale de la Vatican cu scena nașterii lui Iisus

Publicat de: Euronews

Războiul din Ucraina este una dintre temele expoziției tradiționale de la Vatican cu scena nașterii lui Iisus. Pruncul Iisus apare anul acesta alături de fecioara Maria și Iosif printre ruine, soldați înarmați sau în uzina Azovstal. Expuse în Piața Sfântul Petru din Vatican, scenele nașterii lui Iisus îi îndeamnă pe vizitatori să reflecteze asupra cruzimii războiului, dar și a altor probleme cu care se confruntă omenirea în prezent.

În iesle, printre ruinele unei clădiri din Ucraina, stă pruncul Iisus. E străjuit de fecioara Maria, Iosif și mai mulți soldați înarmați. Este imaginea nașterii lui Hristos, reinterpretată pentru a da un semn de pace și speranță ucrainenilor.

Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare: „Nativitatea este un semn al păcii. Mesajul este simplu: nu putem uita, făcând trecerea de la o scenă la cealaltă, că în final este încă război și noi avem responsabilitatea să construim pacea.”

Iryney Ihor Bilyk, episcop ucrainean: „Am rugat o călugăriță să facă această scenă a nașterii lui Iisus pe baza a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Vedem că totul este distrus, nu avem nimic, dar în același timp avem totul, pentru că suntem aproape de Iisus Hristos.”

Artiști din întreaga lume au ajutat la crearea scenelor care fac referire la diferite teme din actualitate

Este doar una dintre cele 130 de scene ale nașterii lui Iisus expuse în această perioadă la Vatican. Artiști din întreaga lume au ajutat la crearea scenelor care fac referire la diferite teme din actualitate. În una dintre imagini, fecioara Maria, în brațe cu Iisus, stă pe mal lângă o barcă plină cu migranți aflați la mila mării tulburate.

Christian Chira, preot și curatorul expoziției: „Această expoziție găzduiește atât de multe experiențe, pentru că în spatele fiecărei scene a nașterii lui Iisus se află o poveste de viață, există o persoană care a creat-o, a proiectat-o și poartă puternicul mesaj al Crăciunului.”

Enzo Fernandi Di Stasi, locuitor al Romei: „Este o expoziție frumoasă, cu scene ale nașterii lui Iisus, făcute foarte bine, cu detalii foarte frumoase. Chiar poți simți atmosfera Crăciunului.”

Lyuba Stetsi, ucraineancă din Liov: „Aș vrea ca toți să vadă că expoziția începe cu scena ucraineană și se încheie tot cu a noastră și așa vom câștiga și vom fi cu toții liberi, grație pruncului Iisus care aduce libertate, pace și iubire pentru întreaga lume.”

Lângă un pătuț de lemn adus la Vatican, dintr-o biserică din Kiev, este așezat un brad decorat cu 440 de îngeri îmbrăcați în alb. Este numărul copiilor ucraineni care au murit de la începutul războiului. De la deschiderea expoziției au mai fost adăugate alte trei figurine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE