Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 59. Nave comerciale atacate cu rachete în Marea Roșie. Atacul rebelilor houthi din Yemen a vizat și nave militare americane

Armata israeliană a continuat să bombardeze Fâşia Gaza cu avioane de luptă şi elicoptere şi a recomandat evacuarea a şase cartiere din oraşul Khan Yunis, în sudul enclavei. Israelul anunță că a descoperit peste 800 de guri de tuneluri în zone civile din enclavă.

Spitalele din Gaza fac față cu greu numărului de răniți, potrivit autorităților palestiniene care vorbesc despre peste 500 de morți doar de la reluarea focului, după 7 zile de armistițiu. Vă avertizez că urmează imagini și informații care vă pot afecta emoțional.

Urmărește evenimentele din ziua 58 a războiului Israel - Hamas.

Sumar:

  • Israelul anunță că a descoperit peste 800 de guri de tuneluri în zone civile din enclavă.
  • În cadrul acordului , 105 ostatici deţinuţi de Hamas au fost eliberaţi în schimbul a 240 de deţinuţi palestinieni aflaţi în închisorile din Israel.
  • Mulți dintre cei peste 2 milioane de oameni din Gaza sunt înghesuiți în sud.
04/12/2023 , 19:27

Israelul a lansat atacuri aeriene asupra țintelor grupării Hezbollah în sudul Libanului

Israelul a efectuat cel puțin trei bombardamente cu avioane de luptă asupra unor ținte ale grupării șiite Hezbollah în sudul Libanului, au anunțat luni surse de securitate libaneze și din Armata israeliană, pentru agenția DPA, citată de Agerpres. Este vorba despre un nou schimb de focuri, pe fondul escaladării ostilităților în războiul purtat de Israel împotriva grupării Hamas în Fâșia Gaza.

Avioanele militare au atacat obiective de la periferia satelor Marwaheen, Aita al-Shaab şi Halta. Loviturile au vizat zone din afara localităților, în condițiile în care au fost lansate rachete spre posturi israeliene.

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a revendicat luni responsabilitate pentru comiterea a două atacuri asupra unor poziţii militare în nordul Israelului şi alte două atacuri care au vizat trupe israeliene, dintre care cel puţin unul a fost efectuat cu rachete ghidate. Aceste atacuri şi-au atins "direct" ţintele, potrivit Hezbollah.

Represaliile Israelului vin în contextul în care gruparea Hezbollah a lansat peste 20 de rachete asupra unor posturi de comandă ale trupelor israeliene din apropierea frontierei libaneze. Dar toate obuzele au căzut în zone nepopulate, a precizat un purtător de cuvânt al Armatei israeliene.

04/12/2023 , 12:46

Nave comerciale atacate cu rachete în Marea Roșie. Atacul rebelilor houthi din Yemen a vizat și nave militare americane

Trei nave comerciale au fost lovite în Marea Roșie de rachete balistice lansate de rebelii houthi din Yemen. De la începutul confruntărilor din Fâșia Gaza, milițiile yemenite, care sunt susținute de Iran, au mai lansat rachete asupra unor nave, dar și asupra Israelului.   

Au fost atacate și navele militare ale Statelor Unite, care patrulează în zonă. Potrivit Pentagonului, navele sale au doborât cel puțin trei drone kamikaze, în timpul atacului care a durat câteva ore. Israelul dă vina pe Iran pentru acest bombardament și-l acuză că încearcă să destabilizeze regiunea în propriile interese. Navele atacate nu au nicio legătură cu Israel, a spus purtătorul de cuvânt al armatei Israelului. 

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei Israelului: ”O navă a fost avariată foarte grav și ar putea fi în pericol de scufundare, iar cealaltă a fost ușor avariată. Este un eveniment provocat de acțiunile negative de sabotaj ale houthi. Armele pe care le folosesc houthi sunt arme iraniene. Serviciile de informații, modul și manierele sunt toate iraniene. Acest lucru arată sabotajul negativ al Iranului în această zonă, iar acest lucru este o problemă globală și regională. Trebuie să vedem cum va răspunde lumea la această problemă. Navigarea liberă devine periculoasă în această zonă a lumii.”

Și Statele Unite ale Americii au acuzat Iranul pentru aceste atacuri și au anunțat că vot răspunde adecvat. Autoritățile americane sunt îngrijorate că atacurile rebelilor houthi ar putea provoca extinderea conflictului în zonă. Prin Marea Roșie trece una dintre rute comerciale importante, iar blocarea acesteia ar putea influența negativ economia regională, dar și cea mondială. 

Armata israeliană a ordonat evacuarea mai multor zone în jurul celui de-al doilea oraș ca mărime din Gaza, Khan Younis, în timp ce și-a mutat ofensiva în jumătatea de sud a teritoriului, unde spune că se ascund mulți lideri Hamas.

Mulți dintre cei peste 2 milioane de oameni din Gaza sunt înghesuiți în sud, după ce forțele israeliene au ordonat civililor să părăsească nordul în primele zile ale războiului de două luni.

”Ca urmare a deciziei regretabile a Hamas de a opri eliberarea ostaticilor și a reliua atacurile, armata israeliană a lovit peste 400 de ținte în timpul weekendului, inclusiv atacuri aeriene în zona Khan Younis pentru a-i elimina pe teroriști și infrastructura lor din Beit Lahia.”, a spus Eylon Levy, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian.

Israelienii spun că au eliminat cinci terorişti Hamas și că de la începutul războiului au distrus 500 de tuneluri din cele 800 ale organizației Hamas. Marea Britanie a anunțat că va efectua zboruri de supraveghere deasupra Israelului şi a Fâşiei Gaza pentru a ajuta la localizarea ostaticilor deţinuţi de gruparea islamistă.

Între timp, spitalele din Gaza sunt din nou pline de răniți. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că numărul total de morți în fâșie de la începutul războiului din 7 octombrie a depășit 15.200 .

Acordul de încetare a focului între Israel şi Hamas negociat de Qatar, Egipt şi Statele Unite, a fost întrerupt după 7 zile. În cadrul acordului , 105 ostatici deţinuţi de Hamas au fost eliberaţi în schimbul a 240 de deţinuţi palestinieni aflaţi în închisorile din Israel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE