Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rășinari, una dintre cele mai atractive destinații pentru turismul rural. Cum s-au pregătit localnicii de Crăciun

Cozonacul, cârnații și sarmalele sunt nelipsite de pe masa de Crăciun a românilor și cum Nașterea Domnului este una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului, gospodinele s-au întrecut în preparate care mai de care mai gustoase. La Rășinari, în Mărginimea Sibiului, localnicii s-au pregătit pentru masa festivă de Crăciun cu bucate tradiționale, preparate după rețete păstrate din moși-strămoși.

Rășinari, una dintre cele mai atractive destinații pentru turismul rural

Rășinari este satul din Mărginimea Sibiului care a fost desemnat de către Organizația Mondială a Turismului drept una dintre cele mai atractive desținatii pentru turismul rural.

Satul de la poalele Munților Cindrel, unde casele colorate se desprind parcă din poveste, ascunde oameni cu suflet mare. Facem o primă vizită la familia Badiu. De câteva zile, doamna Maria se pregătește pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului.

Reporter: „Care este secretul sarmalelor delicioase?”

Maria: „După gusturile noastre eu zic că tot secretul îl are chisătura, cum zicem noi, e un fel de slănina.”

Ioan Badiu: „Sărbătoarea noastră este foarte lăudată de turiștii care vin de Sărbatori. În tinerețe abia așteptam Ajunul Crăciunului să merg împreună cu familia la rude. Nu-i doar de a mânca, de a sta la masă. Socializarea. Socializarea, întâlnirea rudelor, asta înseamnă românismul.”

Câteva străzi mai departe o găsim pe doamna Marina. Tocmai a scos produsele din carne de porc din afumătoare.

Marina: „Cârnați, carne de porc, pesmet și usturoi și gata. Carne numai din porc, sare, piper, usturoi. Altceva, nimic. Și acum așteptăm să îi mâncăm.”

La o pensiune din zonă e forfotă mare în bucătărie. Ana s-a trezit la cinci dimineața ca să îi aștepte pe turiști cu ciorbe proaspete. Zeci de șnițele și chiftele, friptură și salată de boeuf sunt deja pregătite, iar afumăturile sunt primele cu care dau ochii cei care ajung la restaurant.

Copiii păstrează tradiția locului

În timp ce oamenii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Crăciunului, copiii păstrează tradiția locului. După ce se aud clopotele bisericii din sat, cei mici merg pe la casele oamenilor să vestească Nașterea Domnului.

Primarul localității, care este este la cârma satului de mai bine de 14 ani, spune că tradițiile fac parte din comunitate și sunt transmise din generație în generație.

Bucur Bogdan, primarul satului Rășinari: „Eu le spun oamenilor că așa păstrpm ceea ce ne-au transmis strămoșii noștri și neapărat trebuie să ne cunoștem istoria. Aici s-a născut Octavian Goga, s-a născut Emil Cioran. Andrei Șaguna a avut o legătură deosebită cu localitatea noastră.”

Rășinari este satul în care tradiția și bunătatea merg mână în mână. Este satul care merită atenția fiecărui turist.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE